Velšanin Stiven Smit (41) usvojen je kao beba od tri mjeseca, a nakon što je saznao istinu, oduvijek je želeo da pronađe svoju biološku porodicu i bude u kontaktu sa njima, on je duže vrijeme tražio majku, ženu po imenu Dafne Moris Džons (62), i kada joj je konačno ušao u trag i riješio da je posjeti, život mu je udario još jedan šamar. Pronašao je gospođu Džons mrtvu u kupatilu svoje kuće.

Stiven je, inače, rođen u velškom Karmartenu, a da je usvojen rekli su mu kad je bio tinejdžer i kada se već skrasio u sretnom domu svojih usvojitelja u Herlou u Eseksu.

Vijest da je najprije registrovan kao Džejson Nil Džons izazvala je šok, a naročito je bilo nevjerovatno kada je socijalna služba izgubila njegov dosije po rođenju.

On je tridesetak godina tražio svoju biološku porodicu, a prošle godine je nakon obavljenih DNK testova pronašao brata.

– Ispostavilo se da je i on uradio test nekoliko godina ranije i tako su uspjeli da nas sastave. Njega je njegovala druga porodica, živio je na nekih pola sata od mene u Eseksu, a nismo znali da smo braća, niti smo se ikad sreli – naveo je Stiven, koji je potom otkrio adresu svoje majke.

Jednog dana riješio je da je posjeti, ali je doživio novi šok kada je došao na imanje.

– Pokucao sam na vrata, niko nije otvarao. Komšije su rekle da je nisu vidjele nekoliko sedmica. Pisma su se nakupila ispred vrata, niko ih nije otvarao. Ušao sam unutra i u kupatilu zatekao majku kako leži na pločicama u beživotnom stanju. Utvrđeno je da je doživjela srčani udar – prepričao je Stiven.

Iako nikad nije upoznao svoju biološku majku Dafne, Stiven je organozivao sve pogrebne usluge, a sahranio ju je blizu doma gdje sada živi, kako bi mogao redovno da je posjećuje.

Stiven je takođe otkrio da je njegov otac ubrzo nakon rođenja djece poslat u zatvor, ostavivši majku samu i nesposobnu da se izbori za odgajanje djece, pa je svako od njih morala da da u hraniteljske porodice.