Ukoliko ovih dana imate ove male neugodne šokove kada dodirnete metal ili drugu osobu, znajte samo da niste jedini jer mnogi od nas zimi češće imaju ove sitne elektrošokove, a sigurno se pitate zbog čega ?

 

Statički elektricitet se nakuplja na meterijali i moze da stvori mali električni naboj između dva materijala koji nisu izolatori.

Tako da jedan od njih gubi elektrone a drugi dobija pozitivan naboj, a drugi dobija elektrone i negativan naboj, a ona kada to dođe u ravnotežu dešava se malo statički elektricitet.

A ova električna neravnoteža se događa sve češće zimi jer je manje vodene pare što nas čini boljim provodnikom, a zimi smo svi umotani u vunu ili neko vještačko krzno ili neke druge materijali koji imaju i stvaraju zalihe elektrostatičkih napona a ljeti je ta priča drugačija jer imamo manje odjeće i manje zaliha elektrostatičkog napona.

Također je češće hvatanje za metalne površine što dovodi do nervanoteže i šokova, ovome može pomoći dosta ako se zrak obogati vodenom parom koja će zaustaviti ove šokove.