Da li ste primjetili kako zimi imate više ovih ” elektrošokova ” nego ljeti ? a evo zbog čega se to dešava

Ukoliko ovih dana imate ove male neugodne šokove kada dodirnete metal ili drugu osobu, znajte samo da niste jedini jer mnogi od nas zimi češće imaju ove sitne elektrošokove, a sigurno se pitate zbog čega ?

 

Statički elektricitet se nakuplja na meterijali i moze da stvori mali električni naboj između dva materijala koji nisu izolatori.

Tako da jedan od njih gubi elektrone a drugi dobija pozitivan naboj, a drugi dobija elektrone i negativan naboj, a ona kada to dođe u ravnotežu dešava se malo statički elektricitet.

A ova električna neravnoteža se događa sve češće zimi jer je manje vodene pare što nas čini boljim provodnikom, a zimi smo svi umotani u vunu ili neko vještačko krzno ili neke druge materijali koji imaju i stvaraju zalihe elektrostatičkih napona a ljeti je ta priča drugačija jer imamo manje odjeće i manje zaliha elektrostatičkog napona.

Također je češće hvatanje za metalne površine što dovodi do nervanoteže i šokova, ovome može pomoći dosta ako se zrak obogati vodenom parom koja će zaustaviti ove šokove.