Nutricionista Marija Mališeva, preporučuje da ljudi poslije 40. godine bi trebali da se odreknu niza namirnica, ukoliko žele sačuvati svoje zdravlje, a ona je podsjetrila da se već nakon 35. godine metabolizam drastično usporava, a proizvodnja kolagena smanjuje, zafrkano zar ne?

Naime, iako se ne treba samo paziti u tim godinama nego u svim, baš radi metabolizma i oboljenja, trebalo bi dobro razmisliti o ishrani. Svakodnevna ishrana i način života utiču na zdravlje i brzinu kojom će naše tijelo da svari. Ovaj proces je inače za žene, bez dileme, prirodni neprijatelj broj JEDAN.

Ovu hranu izbjegavajte pod razno ukoliko želite da izgledate mlađe i budete zdrave što duže:

Pržena hrana

U procesu prženja hrane emituje se puno štetnih materija. Ove supstance ne samo da povećava rizik od raka, već i ubrzavaju proces starenja ćelija u telesnim tkivima.

Osim toga, ona lako dovodi do prekomerne težine i gojaznosti. Višak masnog tkiva može uticati na metabolizam i hormonalne procese, oštetiti tkiva i rad organa.

Sokovi sa puno šećera

Studija u Velikoj Britaniji pokazala je da redovno konzumiranje šećera ne samo da povećava obim struka, već uzrokuje i prerano starenje. Elastična vlakna kože se razgrađuju, pojavljuju se bore i fleke, što posebno utiče na stariji izgled.

Ishrana sa visokim sadržajem šećera može da uspori i moždane aktivnosti, ošteti pamćenje i izazove demenciju.

Konzervirana hrana

Iako je jednostavna za upotrebu, tokom prerade se koristi mnogo štetnih aditiva, soli ili šećera. Dugotrajna upotreba konzervirane hrane nije samo vrlo štetna za zdravlje, već i ubrzava degeneraciju i starenje svih tkiva.

Proizvodi od prerađenog mesa

Prerađeni mesni proizvodi sa visokim sadržajem soli oštećuju sluzokožu želuca, povećavaju opterećenje bubrega, krvni pritisak, štete svim organima našeg tela i na kraju ubrzavaju proces starenja.