Imate stalne ili trenutne probleme sa aftama ili čirevima u ustima, onda je ovo spas za vas.

Afte se većinom pojavljuju prilikom pada imunitete, koji može da bude uzrok manjka željeza. Dok pojava bolnih čireva može da se javi kao urok loše probave, zatim pri slabom unosu C vitamina, te vitamina iz skupine B vitamina kao i željeza.

Također ovo se sve može javiti i zbog prevelikog stresa, kao i kod osoba koje grickaju unutrašnju stranu obraza. Treba napomenuti da kod nastanka bilo kakve vrste afti i čireva oralna higijena i održavanje ustne šupljine urednom puno zavisi od napredka liječenja.

Ako imate afte ili čreve sljedeće stvari možete korisiti kako biste ih umanjili i ublažili onaj ružni “peckajući” bol:

Slana voda ili voda pomješana sa malom kašikicom sode bikarbone – Ispirajte usta u toku dana jednom slanom vodom, drugi put sa sodom. Naime u čašu mlake vode stavite kašikicu soli ili kašikicu sode i isperite usnu šupljinu. To će vam dosta pomoći kod infekcije ove vrste.

Kokosovo ulje i med ili samo med, ovo vam također može pomoći kod problema. Pomješajte jednu i po kašikicu kokosovom ulja sa jednom kašikicom meda. Prvo isperite usta zatim nanesite lagano ovu smjesu na bolno mjesto uz pomoć štapića i ostavite više od pola sata da djeluje zatim isprite i sto možete uraditi i sa samim medom.