Na padanima planine Murtenice ušuškalo se živopisno selo Ojkovica, njegovi meštani bave se poljoprivredom, ali samo jedna parcela zabranjena je za pašu stoke.

U pitanju je prostrano imanje za koje se smatra da se nekada na njoj nalazila velika svetinja.

  • Mom ocu su umirala sva muška deca, a jedna žena mu je tada rekla kako da mu bude dobro kada krave pasu po svetinji. Od tog trenutka je tu praksu prekinuo, njegova prva žena je preminula, ponovo se oženio i dobio mene. Od kad sam stasao ovde dođem da se pomolim Bogu i pročitam molitvu, svi meštani jako poštuju ovo mesto – rekao je za RINU meštanin Ojkovice Marjan Rogović.

Na ovom lokalitetu nalaze se ruševine koje već decenijama sa razlogom bude sumnju kod meštana. Pretpostavlja se da su u pitanju ostaci manastira Ojkovica. Pre nekoliko godina mesto je posetio i Vladika Žički Hrizostom koji je dao blagoslov za areheološka istraživanja.

Misteriozno imanje u Ojkovci obilazili su istoričari koji su nakon svojih istraživanja mogli samo da pretpostave, ali ne i sa sigurnošću da kažu, da se nekada davno ovde nalazila Božja kuća kao i rimsko naselje. Njihove pretpostavke tek treba da se dokažu istraživanjima u praksi. Dok se to ne desi Marjan kaže da je na svom imanju našao izuzetan areheološki primerak.

U Ojkovici žele da obnove ovu svetinju i nadaju se dobroj volji nadležnih i donatora, da bi tu svoju nameru i sproveli u delo.