Studija koju je sproveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je pokazala da blizu 610 hiljada ljudi svake godine izdahne zbog srčanih oboljenja i to samo u SAD-u…

Naime, žene kao i muškarci su podjednako pod istim rizikom, ali postoje brojna upozorenja i znakovi koji upućuju na to da nešto nije uredu kako treba, a na ovo biste trebali posebno obratiti pažnju.

  1. Primjećujete bol koja se širi prema ruci

Najčešće se javlja u lijevoj ruci, a pojedini su čak prijavili i neuobičajenu bol u laktovima neposredno pred strčani udar. To se dešava jer bol iz srca putuje u kralježničnu moždinu, što zbunjuje mozak koji misli da bol dolazi iz ruke.

  1. Kašalj koji se ne smiruje

Ukoliko primjetite kašalj koji ne prestaje, a pritom i stvara ružičastu tekućinu sa malo krvi, obratite se doktoru jer je ovo vrlo čest simptom kod zatajenja srca.

  1. Otečenost u području nogu, stopala kao i članaka

Kada srca ne obavlja svoju funkciju pravilno, tekućina iz krvnih žila curi u okolna tkiva, pa najčešće tada stradaju noge, prosto zbog gravitacije.

  1. Smanjen apetit i mučnina

Mnogi pacijenti koji imaju srčano oboljenje, imaju često osjećaj mučnine i manjak apetita. Obično ga prati bol u stomaku, a ukoliko primjetite ove simptome, bilo bi dobro da posjetite doktora i otkrijete problem na vrijeme.

  1. Ekstremna anksioznost

Nekoliko istraživanja je pokazalo da osobe koje imaju ekstremnu tjeskobu u ranom periodu života, imaju veći rizik za obolijevanje od raznih srčanih bolesti. Anskioznost može biti posljedica i veoma stresnog načina života ili različitih poremećaja, kao i paničnih napada.

Ostali znakovi koji upućuju na srčane bolesti, uključuju i gubitak svijesti i nepravilno disadnje, blijeda koža, te neobičan osip na koži.