Dana 15. avgusta, koji se takođe slavi kao Velika Gospojina u katoličkoj crkvi, navršava se 23 godine od tragične smrti glumice Ene Begović. Ena je bila žena neverovatne lepote, harizme i talenta, koja je ostala verna svojoj domovini iako je imala priliku za uspeh u Holivudu. Na taj dan 2000. godine, Ena je izgubila život u saobraćajnoj nesreći kod Brača, u 40. godini života.

  • Njezin strah od vožnje bio je toliko jak da je odlučila potražiti stručnu pomoć. Nažalost, njezin strah se samo pojačao nakon tragične nesreće 1996. godine, u kojoj je život izgubio motociklist, a njezina prijateljica teško ozlijeđena. Ena je bila odgovorna za nesreću i dobila je tri godine uvjetne kazne, ali ju je emocionalna trauma teško opteretila.

    U tom izazovnom vremenu, Josip Radeljak, poduzetnik i inženjer elektrotehnike, bio joj je glavni oslonac i ohrabrenje. Putevi su im se ukrstili krajem 1980-ih, a on je ubrzo postao ljubav njezina života. Enina prisutnost u Josipovom životu dovela je do kraja njegovog braka s glumicom Bebe Lončar, koja je bila majka njihovog sina Lea. Nažalost, Leo je vozio automobil tog kobnog dana 2000. godine kada je Enin život tragično prekinut.

Nakon duže veze, Ena i Josip odlučili su se vjenčati kada je Ena otkrila da je trudna. Svečanost je održana u njihovoj rezidenciji u Zagrebu, baš u trenutku kada je Ena bila pri kraju trudnoće. Samo dva tjedna nakon vjenčanja Ena je na svijet poželjela kćer Lanu, no nažalost, njezino majčinstvo prekinuto je već nakon mjesec i pol dana.

Nitko ne zna, Ena je 15. kolovoza krenula na kobno putovanje u društvu Josipa, Lea, Tereze i Lane. Odredište im je bila rezidencija Stipice Kalogjere, skladatelja i prijatelja. Nisu ni slutili da će ovo biti Enino posljednje putovanje. Kad su stigli do Splitske, Leo je odlučio da za volan Jeepa Grand Cherokeeja sjedne njegov otac, koji je slučajno oštetio maglenku udarivši u kamen. Zaustavili su se na uzbrdici i obje su osobe izašle iz vozila, samo da bi svjedočile klizanju unatrag bez ikakve kontrole. Ena i Tereza očajnički su pokušavale pobjeći iz automobila s Lanom, ali tragično, terenac je strmoglavio u provaliju. Tereza je zadobila brojne ozljede, dok je Lani bila potrebna liječnička pomoć. Za divno čudo, Josip i Leo su izašli neozlijeđeni. No, Enine ozljede bile su preteške, te im je nedugo nakon toga podlegla.

Kada se vijest o njenom odlasku proširila bivšom Jugoslavijom, duboka tišina tuge nadvladala je cijelu regiju. Posljedice ove tragedije obilježene su opsežnim istragama, dugotrajnim sudskim procesima i mnoštvom novinskih objava u kojima se istražuje pitanje odgovornosti za nesreću, uključujući i nagađanja o potencijalnoj tvorničkoj grešci na automobilu. Suđenje je trajalo do 2007. godine, da bi naposljetku Leo Radeljak bio oslobođen optužbi za ubojstvo iz nehata. Pravomoćnom presudom nesreću je pripisao neispravan mjenjač u vozilu.

Tijekom posljednjeg intervjua za magazin Gloria, Ena je izrazila nesigurnost što budućnost nosi, izjavivši: “Tko zna što nam život nosi?”. Malo prije smrti, otkrila je svoj neodoljiv strah od vožnje, koji je nadmašio svaki drugi strah koji je imala. Enu je obožavala cijela bivša Jugoslavija, a osamdesetih godina prošlog stoljeća smatrana je istaknutim seks simbolom. Međutim, njezin najveći strah u životu vrtio se oko upravljanja vozilom ili letenja u nebo.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here