Rastanak nam je oboma teško pao. Prije svog odlaska dao je ponudu za brak, koju sam ja odbila, pojasnivši da naša veza nije dovoljno čvrsta – točka na koju se usredotočio, unatoč velikom pritisku koji je na njega stavljala. Često smo si pisali, a ja sam željno iščekivala svako pismo. U međuvremenu se borio sa sumnjama u moju nevjeru, što je i Dina ponovila.

  • Nakon više od četrdeset godina ponovno je uspostavila kontakt sa svojom prvom ljubavi, podijelivši da su sada prijatelji na Facebooku. Kad smo se prvi put sreli, ja sam imao 17, a ona 20, neočekivani susret koji je prerastao u vezu. Oboje smo još bili u srednjoj školi, a okolina je primijetila da smo najljepši par na jugu. “Dijelili smo ljubav koja nam je omogućila da cijenimo svaki zajednički trenutak.

Upoznao me sa svojom obitelji, koja me uvijek srdačno dočekivala tijekom mojih posjeta. I moja ga je obitelj voljela, a on mi je uzvratio tu ljubav”, ispričala je Dina. Jugoslavija, kako je prikazano na fotografiji Shutterstocka. Čovjek kojeg je Dina voljela trebao se prijaviti u vojni rok. Prije odlaska predložio joj je brak, no ona je njegovu ponudu odbila. Ovo razdvajanje dovelo je do boli u srcu za nas oboje.

  • Kad je odlazio, predložio mi je i brak, no ja sam ga odbila uz obrazloženje da je naše poznanstvo još uvijek previše ograničeno. Iako ga je to rastužilo, razumio je i prihvatio moje stajalište. Često smo razmjenjivali pisma ispunjena dubokom čežnjom jedno za drugim. Dina je primijetila: “Vjerovao je da sam nevjerna.” Emocije koje su navirale u meni dok sam čitao njegova pisma ne trebaju dodatno objašnjenje.

Svaki put kad smo se rastajali tijekom njezinih posjeta na odmoru, suze su tekle dok smo se zavjetovali na vječnu ljubav. Osjećao se kao scena iz romantičnog filma sve dok jedno od njegovih pisama nije izazvalo duboko razočaranje. U tom dopisivanju sumnjao je u opravdanost mojih osjećaja i pitao odakle takva ideja. Još uvijek ne znam tko mu je prenio te neistine.

  • Dina je bila duboko pogođena njegovim pismom; bila je toliko slomljena da je plakala nekoliko dana. “Izjavio je da me je netko vidio s dečkom po gradu. Danima sam plakala i čini mi se kao da mi je srce stegnuto”, rekla je. Po povratku iz vojske moja mlađa sestra me neočekivano zamolila da izađemo, jer je jedva čekao da razgovara sa mnom. Ipak, Dina nije imala interesa provoditi vrijeme s njim.

Njezin je život kroz godine bio obilježen osekom i osekom tuge, boli i patnje. Kad je kroz lozu saznala – dok je radila u istoj tvrtki kao i njegova sestrična – da se oženio, izjedala ju je praznina u njezinu srcu. Kako je vrijeme polako prolazilo, on je svojoj kćeri poželio dobrodošlicu na svijet i dao joj ime koje je odabrao za svoje dijete.

Iako je Dina imala priličan udio prolaznih romantičnih veza, nijedna ju nije mogla osloboditi okova čežnje za njim; svaka se veza odmjeravala s idealiziranom verzijom njega samog. Dan za danom i godinu za godinom, muka egzistencije me je teško opterećivala. Za njegovu ženidbu saznala sam preko njegove sestrične, moje kolegice. Moj duh i srce bili su toliko obuzeti očajem i patnjom da sam se osjećao kao da se utapam.

  • S vremenom je dobio kćer i, zanimljivo, odlučio ju je nazvati po meni – izbor koji se činio sve samo ne slučajnim. U svom privatnom životu susrela sam se s mnogim kratkim vezama, ali moj um je uporno bio ispunjen mislima o njemu, neprestano se odmjeravajući s onima koji su mi ispriječili put – sve dok Dina na kraju nije pronašla sreću s prekrasnim muškarcem. – Očarao me njegov nevjerojatno atraktivan izgled i na kraju smo se vjenčali – ispričala je Dina koja je danas sretna u partnerskom odnosu s dobrim suprugom.

Odabrala sam svoju kćer nazvati po sebi. Zajedno smo odgojili dva sina, dajući prednost njihovoj ljubavi i obrazovanju. “Moja se obitelj tijekom rata preselila u Dansku”, otkrila je Dina. “Izrazio je želju da razgovara sa mnom, a nakon našeg razgovora postali smo prijatelji na Facebooku. “Šaljem mu poruke, a on odgovara dijeljenjem pjesama koje očaravaju našom ljubavlju.

  • Priznajem da sam listao njegove fotografije i postove iz prethodnih godina, otkrivajući pjesme posvećene prošloj ljubavi koje su mi ostale u sjećanju. Iako mu želim da u budućnosti bude sretan sa svojom obitelji i unatoč tome što ta ljubav još uvijek zauzima najdraže mjesto u mom srcu, čini se da nam sudbina nije bila naklonjena – istaknula je.

Prenio je želju za telefonskim pozivom, a nakon našeg razgovora spojili smo se na Facebooku. Razmjenjujemo poruke, a on dijeli pjesme koje odjekuju našom privrženošću. Priznajem da istražujem njegove prošle fotografije i postove, otkrivam pjesme koje evociraju dugotrajnu bivšu ljubav. Poželio sam mu sve najbolje u njegovim budućim nastojanjima s mojom obitelji. Dok ta ljubav i dalje tiho tinja u mom srcu, izgleda da sudbina nije bila na našoj strani.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here