Najlakše bi nam bilo otići u Englesku, naći dobar posao, dobro zaraditi i živjeti dobar i miran život. Ali tu smo. Idi na selo.

Najveći problem sa kojim se suočavamo je što se sela zatvaraju, a mladi odlaze. “Želimo da budemo primer, to je naša dužnost kao Karađorđevića”, rekla je princeza Ljubica Karađorđević dočekujući nas, a sin njenog supruga princa Tomislava Mihaj Princ Er dolazi u njen dom u Zagorici, nedaleko od Topole. Ruke su mu bile pocrnjele do kratkih rukava, kao kod onih koji su upravljali imovinom u selu. Izašla je iz štale sa osam konja, sa vedrom u ruci – princeza, kako je njena titula bila propisana pravilima porodice Kara Đorđević od kralja Petra I. Međutim, kneginja Ljubica je, posle Srba, postila i ostala kneginja u duhu vremena. Ispred njenih nogu trčala je slatka devojčica, takođe u čizmama – princeza Natalija. Ona ima pet godina.

Šetajući kroz šume i livade stigli smo do ove čistine u Karađorđeviću. Na vrhu brda nalazi se kuća iz Šumadije. U krugu od kilometar i po nema života osim ptica i šumskih životinja. Milina u Maričinom dolu.

– Ovo je naš raj i u njemu ima mnogo simbolike. Karađorđe je neko vreme živeo u Zagorici. Vidite, tik iznad nas je planina Kalipole. I tamo imamo zemlju. Ovo je još jedan dokaz da je porodici Karagordžejev predodređeno da i dalje kupuje istu zemlju – rekla je kneginja Ljubika i dodala da je Vožd pobegao iz Zagorice u Zabary, a zatim u Topolu, gde gradi Karađorđev grad – konj je moja ravnoteža. Ujutru i uveče kada ih hranim – pola sata tišine. Fizički rad je bio toliko naporan da sam, čim mi je glava udarila o jastuk, zaspala za 15 sekundi. Ali rad sa ljudima može biti veoma stresan, a fizički rad ga može uravnotežiti – objašnjava princeza, pre nego što je rekla:

Konju morate prići koncentrisano i smireno, a ne ljutito, nervozno ili uznemireno, jer će oni na to reagovati. Stvari će se dogoditi i ti ćeš biti povrijeđen jer ne obraćaš pažnju. Imanje je dobilo i simboličan naziv – Maričin do. – Inspiriše nas Karađorđeva majka Marica, izuzetno snažna, hrabra i sposobna žena koja je preuzela sve muške poslove, uključujući i poljoprivredu. Bila je izuzetan ženski vitez, zbog čega su je zvali Marica katana, što na turskom znači “vitez”. Vukovac iz beogradske Gimnazije broj 12, magistar farmaceut, princeza Ljubica je stručnjak za farmaceutski marketing i vodi sopstvenu agenciju. Takođe zarađuje za život pisanjem članaka o zdravlju. Veoma “in” profesija. Na mestu koje ne izgleda tako. Samo na prvi pogled.

Zajedno sa suprugom, koja se inače bavi nekretninama, osnovao je Fondaciju Koreni, a prošle godine je Dan deteta koji su održali u Topoli okupio 400 volontera iz cele Srbije… Ime i ideja su kao magnet i garancija . Par, koji se venčao 2016. godine, što je prvo venčanje Kare Đorđević u Srbiji od kralja Aleksandra i kraljice Marije 1922. godine, u Topoli živi šest i po godina. Iznajmili su kuću u gradu kako bi kupili nekretninu 2020. godine. – Polako smo ga gradili ličnim sredstvima i to nikako nije bila oholost. A ima mnogo njegovih vlastitih radova. Princeza je istakla da mi ne primamo nikakav prihod od države.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here