Naravno, nije idealno imati svoj dom stiliziran prema suvremenim razdobljima ili prema savjetima stručnjaka za uređenje interijera. Ipak, u želji da prostor učinimo lijepim i da donekle odgovara našem ukusu, često činimo neke uobičajene greške ostavljajući na prostoru nešto što, eto, ne odražava našu osobnost, već otkriva nešto drugo – nešto što nam se ne bi svidjelo. Prema stručnjaku Williamu Hensonu, postoje određeni predmeti u domu koji mogu ostaviti loš dojam i signalizirati nizak stil ili nedostatak sredstava.

Evo nekoliko stvari koje Henson smatra neprikladnima: Satenske plahte u boji – Uvriježeno je mišljenje da su satenske plahte jednake luksuzu, osobito crne, ali Henson smatra da je to neukusno. Umjesto satena, predlaže korištenje kvalitetnog pamuka, lana ili mješavine pamuka i lana. Za Hensona, samo bi ljudi koji su pompozni htjeli nositi svilu ili saten.

Plišane lutke – Ono što možda smatrate preslatkim, držanje plišanih životinja iz djetinjstva, Henson misli da je loš ukus. Pogotovo ako drže srca, ili cvijeće… ili imaju poruke ljubavi. Vrlo je ’80-ih i može djelovati i pretenciozno. Pretenciozni detalji:

Stakleni namještaj – upozorava da briga o staklenom namještaju može biti teška i preporučuje da se umjesto toga odlučite za klasične materijale kao što su hrast ili mahagoni jer ih smatra pravilnijima i dugotrajnijima. Gomile jastuka – U slučaju da imate previše jastuka, u njegovom umu počinje paliti zvono za uzbunu da ste se možda previše trudili impresionirati. Previše jastučića može izgledati nepraktično i samo pridonijeti općem osjećaju neurednosti.

Pa, ako ikad dom treba doista odražavati stil i ukus, trebao bi biti vaš vlastiti: najbolje je da se usredotočite na kvalitetu i funkcionalnost i zaboravite na pretjeranu dekoraciju ili razmetanje drugima.

BONUS TEKST:

Jedna od najčarobnijih stvari u ljudskom tijelu je njegova sposobnost regeneracije, posebno za jetru. Vrlo moćan organ u našem tijelu, sposoban se oporaviti i obnoviti čak i nakon oštećenja ili uklanjanja dobrog dijela – ova sposobnost regeneracije gotovo je jedinstvena u ljudskom tijelu.

Jetra ima mnoge vitalne funkcije, poput pročišćavanja krvi, proizvodnje žuči i skladištenja hranjivih tvari. Ali ono što je doista nevjerojatno je da se može sam izliječiti čak i kada mu je uklonjeno 70% tkiva. Nakon toga bi ostatak dijela jetre krenuo u brzu regeneraciju kako bi obnovio svoju masu i funkciju. To može potrajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ali na kraju se jetra gotovo potpuno oporavi.

Ova regeneracija važna je iz evolucijske perspektive jer omogućuje tijelu da preživi i nastavi s normalnim funkcioniranjem čak i nakon teških ozljeda ili operacija. To je i razlog zašto transplantacija jetre funkcionira: donor može dati dio svoje jetre, a oba organizma (donor i primatelj) mogu regenerirati svoja tkiva i nastaviti normalan život.

Regeneracija jetre značajka je određenih posebnih stanica, nazvanih hepatociti, koje se mogu brzo dijeliti i razmnožavati ako dođe do oštećenja. Iako su mnogi dijelovi tijela sposobni do neke mjere za regeneraciju, poput kože koja ponovno srasta nakon rezanja, jetra je jedini unutarnji organ koji se regenerira tako snažno i brzo.

Iako je jetra otporna i sposobna za regeneraciju, dugoročno zdravlje ovog vitalnog organa lako može biti ugroženo pretjeranom konzumacijom alkohola, nepravilnom prehranom i virusnim infekcijama poput hepatitisa. Jetra može biti trajno oštećena, uzrokujući stanja opasna po život kao što je ciroza kada regenerativna sposobnost organa postane pretjerano ograničena.

Stoga je zdravlje jetre iznimno važno jer iako tako jaka, nije neuništiva.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here