Hladne prste na rukama i nogama nešto je kroz što prolaze mnoge žene; međutim, ključno je shvatiti da ovaj osjećaj ne ukazuje uvijek na određeni medicinski problem. Ipak, ključno je priznati da bi to moglo signalizirati značajniju zabrinutost za zdravlje. Nakon završetka oglasa slijede informacije o dijabetesu. Osobe s dijabetesom često osjećaju hladnoću u rukama i također mogu osjetiti trnce u dlanovima i stopalima. Prvi znakovi mogu poslužiti kao upozorenje za pojavu dijabetesa.

  • Utjecaj ovog stanja može se uočiti i na količinu krvnih stanica i na funkcioniranje živčanog sustava. Hipotireoza utječe na žlijezde odgovorne za proizvodnju hormona štitnjače, što dovodi do smanjenja brzine metabolizma. Posljedično, ovaj pad uzrokuje usporavanje tjelesnih funkcija i pokreta, što često rezultira hladnim ekstremitetima. Simptomi koji jasno ukazuju na ovu bolest su umor, sklonost čestoj pospanosti, odbojnost prema visokim temperaturama i smanjena tolerancija na toplinu.

Ako osjetite umor, slabost i glavobolju, zajedno s hladnim ekstremitetima poput prstiju na rukama i nogama, možda bi bilo preporučljivo podvrgnuti se krvnim pretragama kako biste provjerili potencijalni nedostatak željeza. Hemoglobin, vitalni element za prijenos kisika kroz krv i odgovoran za njezinu izrazitu crvenu nijansu, značajno ovisi o željezu kao ključnoj komponenti.

  • Posljedično, hladni ekstremiteti mogu upućivati ​​na anemiju. Nadalje, stres također može igrati ulogu u izazivanju hladnih ruku i stopala, jer pojačano oslobađanje adrenalina dovodi do suženja krvnih žila, što onemogućuje odgovarajuću cirkulaciju krvi i u konačnici izaziva osjećaj hladnoće u ekstremitetima. Periferna vaskularna bolest, koja se obično naziva loša cirkulacija, obilježena je smanjenim protokom krvi unutar arterija i vena, osobito u udovima poput ruku i nogu.

Ovo stanje može proizaći iz više čimbenika, zbog čega je ključno odmah ga se riješiti kako bi se spriječile ozbiljne posljedice. Ateroskleroza i periferna arterijska bolest (PAB) glavni su uzročnici loše cirkulacije. Nakupljanje plaka u arterijama, koje ometa protok krvi, ono je što uzrokuje aterosklerozu, dok je bolest perifernih arterija (PAD) karakterizirana sužavanjem ili začepljenjem tih krvnih žila.

  • Prisutnost dijabetesa nepovoljno utječe na krvne žile i živčane završetke, što dovodi do smanjene cirkulacije krvi. Slično tome, visoki krvni tlak šteti arterijama, smanjujući njihovu učinkovitost u cirkulaciji krvi. Osim toga, prekomjerna težina utječe na krvne žile, ometajući adekvatan protok krvi. Nasuprot tome, pušenje oštećuje krvne žile i smanjuje cirkulaciju.

Nedovoljna tjelesna aktivnost posljedica je sjedilačkog načina života koji također otežava cirkulaciju, dok prehrana bogata zasićenim masnoćama, šećerom i soli može negativno utjecati na krvne žile. Simptomi koji ukazuju na neadekvatnu cirkulaciju krvi uključuju hladne ekstremitete i osjećaj obamrlosti ili trnaca uzrokovan nedovoljnim protokom krvi. Nedovoljna cirkulacija može rezultirati nakupljanjem tekućine u udovima, što dovodi do oticanja.

  • Spazmi mišića, osobito u nogama, mogu se pojaviti zbog nedostatka kisika, uzrokujući značajnu nelagodu. Nadalje, neadekvatan protok krvi može uzrokovati promjenu tona kože, izgledajući blijedo ili plavkasto. Dugotrajno cijeljenje uzrokovano je nedostatkom hranjivih tvari i kisika, što otežava oporavak rana i čireva.

Tijekom fizičkog pregleda liječnik može procijeniti cirkulaciju krvi pregledom kože i provjerom pulsa. Druga metoda, Doppler ultrazvuk, koristi zvučne valove za analizu protoka krvi u žilama. Angiografija koristi X-zrake u kombinaciji s kontrastnim sredstvom za ispitivanje krvnih žila, dok gležanj-brahijalni indeks (ABI) procjenjuje protok krvi kontrastnim mjerenjima krvnog tlaka uzetih iz ruku i gležnjeva. Često pospješivanje slabe cirkulacije zahtijeva prilagodbu načina života.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here