Rat u Ukrajini doveo je u Srbiju čak 200.000 novih stanovnika, uključujući i Rusiju! Jedan od njih je i Jurij Mereško (38), koji je prije godinu i po dana ovdje pronašao novi život za sebe i svoju porodicu!

Nije imao nameru da se vrati u svoj rodni grad Sankt Peterburg. Prvi put je ovdje došao sam, a šest mjeseci kasnije stigla mu je supruga sa svoja dva sina, četiri i osam godina. Doveli su i mačku. – Najvažniji razlozi zbog kojih smo napustili zemlju bili su rat, mobilizacija i neka neslaganja oko politike naše zemlje. Bio je to najteži izbor u mom životu, čak ni u početku nisam bio voljan da to uradim, ali je žena rekla:

“Hajdemo tamo i počnemo ispočetka!” Mnogi će možda biti razočarani onim što nam govori o dva bratska naroda.

– Ne mogu da govorim u ime svih Rusa, ali većina njih ne zna ništa o Srbiji! Naučio sam nekoliko stvari o Gavrielu Principu iz istorije. Odlučio sam da dođem ovde jer znam da Srbi vole naš narod, a vi ste naš bratski narod. Nije lako, ali je novi početak. U Rusiji sam imao malu kompaniju za bazene i imao sam novac. Sve je bilo u redu, ali s obzirom na cijelu situaciju odlučili smo se preseliti i on je ovdje prvo otvorio firmu da bi dobio radnu dozvolu, a onda je našao posao u firmi koja se bavi i bazenima.

—Ovo je početak novog života. Ne daj Bože da ti se ovo dogodi! Bilo je teško, ali sam odlučio i počeo. Sada radim kao zanatlija u toj firmi, nadajući se da ću se u budućnosti usavršavati i samostalno raditi. Iznajmili smo stan u Zemunu, gde smo prvo plaćali 600 evra mesečno plus režije, sada plaćamo ukupno 700 evra – kaže Jurij.

On je rekao da nije imao neprijatnih iskustava u Srbiji i da mu je najvažnije da su deca široko prihvaćena u društvu.

– Volimo ovde, volim Srbiju. Navikla sam na to. Moj najstariji sin je drugi razred i u početku je bilo teško, ali je naučio i plaćali smo privatne časove dva-tri puta sedmično. Stekao je i prijatelje, ali ako je bilo teško, uradio je to, plakao je, ali sada je dobro. Moj mlađi sin će uskoro u vrtić i sve će biti normalno za mjesec dana. Srpski je govorio još tečnije od starijeg. Sada više govori srpski nego ruski – uz osmeh je rekao Kurilov sagovornik – supruga mu je otvorila firmu, uskoro počinje da radi, a inače je maniker, radila je to i u Rusiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here