Davne 1964. godine Jugoslavija je bila ispunjena uzbuđenjem kada su se širile vesti da je ljepotica sa naših prostora trijumfovala na izboru za Miss svijeta održanom u Londonu, čime je stekla prestižnu titulu jedne od najljepših žena svijeta.

Nikica Marinović, prva predstavnica tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, upisala se u istoriju tako što je osvojila drugo mjesto na takmičenju, postavši prva pratilja Rite Farije iz Indije.

Misica

Igrom slučaja, na kraju je učestvovala na izboru za mis. Kada je organizovan izbor za Mis Jugoslavije, nedeljnik “Bazar” je preuzeo odgovornost za njegovu organizaciju. Međutim, glavni urednik je bio nezadovoljan prijavljenim kandidatima i počeo je aktivno da traži nepoznate devojke.

U dubrovačkoj Ekonomskoj školi upoznao  se sa Nikicom Marinović, koja je tada još bila student. Ubediti njene tradicionalne roditelje da joj dozvole učešće na takmičenju bio je izazov, a Nikica je delila slično oklevanje oko nošenja dvodelnog kupaćeg kostima.

Tadašnje nositeljice licence za Miss svijeta jedini su je mogli nagovoriti da se predomisli. Po dolasku u London dočekana je kao rijetka i izuzetna ličnost, jer je bila prva miss iz socijalističke zemlje. Umjesto očekivane slike grube, vojnički odjevene žene, predstavljena im je zadivljujuća ljepota.

Je li to stvar predrasuda ili ne?

Od tada su kružile glasine da joj je vrpca izmakla iz ruku zbog porijekla iz komunističke zemlje. Izvještaji pokazuju da je publika otvoreno izrazila svoje nezadovoljstvo kada je objavljena presuda žirija, jer je većina njih bila uvjerena da je gospođica Marinović trebala biti krunisana pobjednicom.

Nikica je oklijevao da u ugovor uključi klauzulu koja zahtijeva da Indijka, ako pobijedi, hitno otputuje u Vijetnam i sretne se s američkim vojnicima koji su se tamo borili protiv komunističkog otpora.

Brak.

Nakon pobede na izboru za mis sveta, Nikica se preselila u Beograd. Unatoč tome što joj se obratio poznati režiser Roberto Rossellini za filmsku ulogu, odbila je, osjećajući se nespremnom za sjaj i glamur Hollywooda.

Beograđanin pisac i reditelj Vuk Vučo zarobio joj je srce, što je rezultiralo rođenjem njihovog sina Đorđa. Međutim, njihov brak je bio kratkotrajan, trajao je manje od pet godina. Nakon njihovog razvoda, ponovo se našla u pritiscima brojnih obožavatelja.

Zadivljujuća Dubrovkinja još jednom je izgovorila značajnu riječ “da” cijenjenom redatelju Zdravku Šotri, što je rezultiralo rođenjem njihovog sina Marka.

Trajanje tog konkretnog braka je kratko je trajala, te je veza na kraju nestala 1980. godine. Nikica, vlasnica butika u Knez Mihailovoj, privukla je mnoštvo ljudi koji su je posebno tražili.

Depresija

U jednom trenutku se našla dezorijentisana. Izvještaji su ukazivali da se borio s depresijom i da je često boravila u psihijatrijskoj ustanovi. Pričalo se da je iscrpila svoje finansije i da se potpuno izolovala, iskusivši duboku usamljenost.

Povučena, boravila je podalje od pogleda javnosti i namjerno prekidala veze sa svojim najbližim poznanicima, koji su se često prisjećali njene čežnje za Dubrovnikom, posebno usred rata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here