Forum će se baviti različitim temama koje se vrte oko sveobuhvatne teme „Novi globalni kontekst: Izazovi neizvjesne budućnosti“.

Te teme obuhvataju energetsku sigurnost i transformaciju, klimatske promjene, prelazak na zeleniju ekonomiju, koncept kružne ekonomije, uspon e-mobilnosti, napredak industrije 4.0, važnost obrazovanja, potencijal mladih talenata i dostignuća uspešnih kompanija i preduzetnika.

Svakim dinarom država pažljivo upravlja, vodeći računa da novac ne bude bačen. Za razliku od mnogih zemalja koje se oslanjaju na zaduživanje, mi smo napravili značajna ulaganja i uspješno održali omjer duga u BDP-u ispod 60 posto, u skladu sa našim ciljem i međunarodnim sporazumima. Naša fiskalna odgovornost nas stavlja ispod prosjeka i na putu ka uspjehu. Jedno posebno postignuće koje me ispunjava ponosom je naš brzi odgovor na krizu 2020. uzrokovanu koronavirusom. Prepoznajući važnost očuvanja malih preduzeća, odmah smo izdvojili milijarde sredstava za njihovu podršku. Ovaj proaktivni pristup je ključan jer kada se mala firma ugasi, malo je vjerovatno da će se vratiti na tržište. Uprkos tome što smo mala zemlja, postigli smo rekordno nisku stopu nezaposlenosti, što je dokaz naše efektivne politike.

Mali je izrazio zahvalnost na mjerama fiskalne konsolidacije i značajnim podsticajima koji su doprinijeli postepenom ubrzanju njihove ekonomije u 2018. i daljem ubrzanju u 2019. godini. Međutim, 2020. godine, sa početkom pandemije, doživjeli su značajan zastoj. Mali je istakao želju da se povrate stope rasta od šest do sedam posto koje su bile postignute prije pandemije.

Trenutno, naša stopa zaposlenosti iznosi 9,1%, sa prosjekom od 9,6 zaposlenih osoba, što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodnu stopu od 12%. U prošlosti je svaka četvrta osoba bila nezaposlena, ali sada doživljavamo najviši nivo zaposlenosti u istoriji.

Plate

Ministar je naglasio da je njihov cilj prošle godine bio da očuvaju kupovnu moć građana povećanjem zarada kao odgovor na inflaciju. U narednoj godini predviđa se da će plate u regionu premašiti 1.000 eura. Naime, plate su zabilježile rast od 2,4%, dok su penzije zabilježile rast od 8,7%. Ministar je istakao njihove napore da obezbede ove povišice, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Srbije.

Prema riječima Siniše, primarni cilj je dosljedno povećanje plata i mogućnosti zapošljavanja.

On je istakao važnost održavanja fabrika, jer bi njihovo zatvaranje i odlazak iz zemlje bili štetni. Priliv investitora, rast izvoza i mogućnosti zapošljavanja građana su razlozi zbog kojih je ključan oprez.

Prema Sinišinim rečima, Srbija je efikasno prevazišla razne krize koje su uticale na naciju.

On je naglasio da se naša tvrdnja da imamo najveći broj investicija zaista i ostvarila. Kao rezultat toga, došlo je do značajnog povećanja i mogućnosti zapošljavanja i ukupnog BDP-a.

Srbija se, prema rečima ministra, nalazi u oštroj konkurenciji i dobila je priliku da bude domaćin ESPO-a.

Ovo nam pruža izuzetnu šansu koju moramo iskoristiti. Imperativ je da ovu priliku maksimalno iskoristimo. Očekujemo zapanjujući priliv od 3 miliona posetilaca. Grad Ničen će biti primalac investicije od 2 miliona, a ova početna investicija otvoriće put za buduće poduhvate. Naš plan obuhvata celu Srbiju, jer nastojimo da stvorimo talasni efekat napretka.

Siniša je dalje otkrio strateške namere Srbije i izneo njihov plan.

On je istakao da nam je cilj da prosječna plata do decembra 2027. godine bude 1.400 eura, minimalna plata 650 eura, a penzija takođe 650 eura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here