Kadeti šetaju Crvenim trgom na Vojnoj artiljerijskoj akademiji Mihajlov, glavnom centru za obuku artiljerije i raketnih snaga. 163 diplomca akademije dobili su titulu Heroja Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije. Vojnici Specijalne željezničke grupe 38 prošli su pored tribina.

Jedinicu je predvodio brigadni pukovnik Igor Orlov. Tim Jermenije osigurao je mjesto u finalu Eurosonga. Sinoć su nastupili sa redovnim brojem 8 pod simpatičnim imenom “Ladaniva” i izveli svoju pjesmu “Jako” u narodnjačkom stilu koja je digla publiku na noge predstavljajući Jaklina i Luisa koji inače nastupaju uz miks muzike.

Glasovi sa istoka. Otkrili su da su se za ime benda odlučili jer su njihovi roditelji kao djeca imali Ladu Nivu i još uvijek im je u sjećanju na tradicionalnu pjesmu “Hajde Džej”. Zapalite mrežu Snimak je oduševio korisnike društvene mreže, koji su neprestano komentarisali.

OVAKO IZGLEDA POČETAK ALCHAJMEROVE BOLESTI, A NEMA VEZE SA ZABORAVLJANJEM: Sprečite je na vreme

Alchajmerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga koja može dovesti do smrti. Kako bolest napreduje, može dovesti do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja razmišljanja i promjena u ponašanju i ličnosti pacijenta. Ova bolest se obično javlja u kasnijoj dobi, a mnoge životne navike utiču na njen izgled.

Iako ne postoji jedinstven efikasan tretman za Alchajmerovu bolest, postoje načini da se bolest uspori. U tom slučaju je od ključnog značaja da se prve promjene odmah uoče na pacijentu, ali nažalost, bolest se često uočava tek u uznapredovalom stadijumu. Stručnjaci navode četiri simptoma rane Alchajmerove bolesti koji nisu povezani sa amnezijom, ali mogu biti znaci bolesti i razlozi da se obratite lekaru.

Kompulzivni svrab

Mnogi ljudi sa Alchajmerovom bolešću često se kompulzivno češu, čak do tačke krvarenja. Naučnici nisu pronašli definitivnu vezu između same osnovne bolesti i svraba, ali svakako imaju na umu simptom.

Problemi sa vidom

Problemi s vidom mogu biti rani pokazatelj demencije kasnije u životu, prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology. Naučnici kažu da je kod starijih osoba sa slabim vidom, čak i ako nose naočare ili kontaktna sočiva, pet do 10 puta veća vjerovatnoća da će razviti Alchajmerovu bolest ili druge oblike demencije u roku od 8,5 godina od gubitka vida.

Promjene u rukopisu

Uz pomoć rukopisa možemo otkriti i Alchajmerovu bolest, posebno kada govorimo o nepravilnim i “klimavim” slovima. U ovom slučaju, što je psihičko stanje gore, rukopis će biti lošiji, a pisanje će biti sporije kako vrijeme prolazi. Riječi se međusobno značajno razlikuju, s primjetnim tikovima na nekim slovima. Slična je Parkinsonovoj bolesti po tome što je, osim trzanja, karakteriše sužavanje i izvrtanje slova, a ponekad rukopis postane toliko sitan da ni sam autor ne može da ga pročita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here