Poznati reper Relja Popović postao je vrlo popularan kao član grupe “Elitni odredi” zajedno sa kolegom Vladom Matovićem. Međutim, nakon što se grupa raspala, nastavio je sa uspešnom solo karijerom.

 • Mnogi znaju da mu je majka poznata balerina Zoja Begoli, a otac novinar Srđan Popović.Nakon Srđanove smrti kada je Relja imao samo osamnaest mjeseci, Zoja, njegova majka, preuzela je brigu o odgoju pjevača i brata. Reljina se strast prema glazbi javila još u mladosti, no ono što mnogi ne znaju jest da je Popović prije glume završio i Fakultet za medije i komunikacije.

  Napomenimo da je Relja, koji je tada bio član grupe Elitni odredi, postao zet Vesne Zmijanac i započeo ljubavnu priču s njezinom kćeri Nikolijom Jovanović 2014. nakon snimanja spota za pjesma “Alkohola litar”, koju je Nikolija snimila uz grupu.

Jedinstvo njihove ljubavi učvrstilo je prisustvo dviju kćeri, Ree i Hane. Unatoč njihovoj skladnoj vezi, par nikada nije osjetio potrebu formalizirati svoju obvezu kroz brak. U medijima su se svojedobno pojavile špekulacije da su u tajnosti izmijenili zavjete, no renomirani pop dvojac nikada nije potvrdio te glasine.

bonus tekst:

Bronhitis je medicinsko stanje koje se karakteriše upalom sluznice bronha, što može dovesti do kašlja, produkcije sluzi i poteškoća s disanjem. Postoje dve osnovne vrste bronhitisa: akutni i hronični. Svaka od njih ima svoje karakteristike, uzroke, simptome i metode lečenja. Evo detaljnog pregleda oba tipa bronhitisa:

I. Akutni bronhitis

1. Uzroci: Akutni bronhitis najčešće uzrokuju virusi, kao što su respiratorni sincicijalni virus (RSV), grip virusi (influenca), adenovirusi, i rinovirusi. Manje učestalo, bakterijske infekcije (npr. Mycoplasma pneumoniae) ili hemijske iritacije (npr. duvanski dim) takođe mogu biti uzrok akutnog bronhitisa.

2. Simptomi:

 • Suvi ili produktivni kašalj koji može trajati nekoliko nedelja.
 • Sekret (sluz) iz pluća.
 • Bol u grudima pri kašljanju.
 • Poteškoće pri disanju.
 • Povišena temperatura (retko).

3. Dijagnoza: Dijagnoza se obično postavlja na osnovu simptoma i kliničkog pregleda. Ponekad se mogu uraditi dodatni testovi kao što su rendgenski snimak pluća ili laboratorijske analize.

4. Lečenje: Većina slučajeva akutnog bronhitisa se leči simptomatski, odmaranjem, unošenjem tečnosti i upotrebom lekova protiv bolova i temperature. Antibiotici se ne koriste ako je uzrok virusna infekcija, osim ako se sumnja na bakterijsku superinfekciju.

II. Hronični bronhitis

1. Definicija: Hronični bronhitis je stanje koje se karakteriše kašljem i produkcijom sluzi najmanje tri meseca godišnje, tokom dve uzastopne godine.

2. Uzroci: Glavni uzrok hroničnog bronhitisa je duvanski dim. Takođe, izloženost drugim iritantima kao što su zagađenje vazduha, hemijski agensi na radnom mestu i genetska predispozicija takođe mogu doprineti razvoju hroničnog bronhitisa.

3. Simptomi:

 • Dugotrajni kašalj sa iskašljavanjem sluzi.
 • Otežano disanje.
 • Povećana produkcija sluzi u plućima.
 • Bol u grudima.
 • Umor i slabost.

4. Dijagnoza: Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma, kliničkog pregleda i anamneze. Ponekad se mogu raditi dodatni testovi kao što su spirometrija za procenu plućne funkcije.

5. Lečenje: Lečenje hroničnog bronhitisa uključuje pre svega izbegavanje iritanata kao što je duvanski dim. Takođe se koriste lekovi za olakšavanje simptoma kao što su bronhodilatatori, kortikosteroidi i lekovi za razređivanje sluzi. Fizikalna terapija i redovne kontrole kod pulmologa su takođe važne u upravljanju ovim stanjem.

Zaključak

Bronhitis može biti akutni ili hronični, sa različitim uzrocima, simptomima i pristupom lečenju. Važno je razlikovati ova dva tipa bolesti radi pravilnog postavljanja dijagnoze i primene odgovarajućeg lečenja. Prevencija akutnog bronhitisa može uključivati izbegavanje prehlade i gripa, kao i pridržavanje mera lične higijene. Za hronični bronhitis, ključno je izbegavati izloženost iritantima, pre svega duvanskom dimu. Redovne kontrole kod pulmologa i primena preporučenih terapija igraju ključnu ulogu u upravljanju hroničnim stanjem.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here