Omar Šafir je umro sam u hotelu u Kairu dok je njegov sin otkrio da se glumac borio s Alchajmerovom bolešću posljednjih nekoliko godina. Rođen je kao Michel Dimitri Shalhoub u Aleksandriji 1932. godine, porijeklom iz Libana.

Njegov otac je bio uspješan trgovac drvom koji je zaradio dodatni prihod pretvarajući bodljikavu žicu koju su Britanci ostavili nakon Drugog svjetskog rata u eksere. Njegova majka je bila žena koja je bila domaćica mnogih zabava i imala je nevjerovatnu strast prema kockanju. Mnogi kažu da je ona Tali kralja Faruka koja zna kako da sedne za kockarski sto i da dočeka zoru. Strast za kockanjem je nasljedna i koštala je Omara bogatstvo.

Kada je Omar imao samo 10 godina, roditelji su ga poslali u tradicionalni internat u Kairu. Tamo je Sharif otkrio svoju strast za glumom, a kada mu je otac zabranio da nastupa, dramatično je sebi prerezao vene. Kako je ušao u tinejdžerske godine, postao je opsjednut ženama. Sharif je diplomirao matematiku i fiziku na Univerzitetu u Kairu i pet godina je radio u porodičnom biznisu. Ali nije mogao odoljeti svom najvećem glumačkom “poroku”. Ubrzo se zaljubio u glumicu Faten Harman. Dobio je ulogu jer je režiser mislio da bi njegove tamne oči bile u savršenom kontrastu s plavim pogledom Petera O’Toolea. Peter i Omar se odlično slažu. Proveli bi čitavu noć kupajući se u šampanjcu i kockajući se, izgubivši devetomjesečnu platu u jednoj noći.

“Pili bismo bez prestanka 48 sati uzastopno… Bili smo u svakom baru, svakom noćnom klubu tražeći djevojke”, otkrio je Sharif u svojim memoarima. Toliko se ponašaju kao da se “skidaju” da završe u zatvoru noć prije promocije.

“Producent nas je izveo iz zatvora. Došao je sa šest advokata. Naravno, zbog ogromnog uspjeha Lorensa od Arabije, Sharif je preko noći postao međunarodna ikona, slabe volje i samozadovoljni Sharif nije mogao.” u kontranapad. Tvrdeći da nema mentalne snage da ostane vjeran, rekao je supruzi da želi razvod i zamolio je da nađe drugi dok je još mlada. Razveli su se 1965. godine, a Šarif ju je uvijek sa žaljenjem nazivao ljubavlju svog života. Šarif je stabilan bračni život zamijenio nizom kratkih afera.

Kao i mnogi glumci iz njegovog doba, činilo se da nije mogao da snimi film a da ne spava sa svojim kolegama. Iako ga je njegova koleginica Julie Christie odbila u filmu “Doktor Živago” iz 1965. godine, zaljubio se u Barbru Streisand dok je snimao “Smiješne djevojke” 1968. godine. Njihova romansa nije potrajala nakon snimanja filma, a ista stvar se dogodila kasnije te godine kada je glumio uz Catherine Deneuve.

“Kasnije sam shvatio da ne mogu biti u vezi jer kada se veza završi, to ne boli”, priznaje glumac Skromno ili ne, Sharif tvrdi da nema pojma zašto ga smatraju seks simbolom. . S vremenom je polako ali sigurno odustao od glumačke karijere i postao profesionalni igrač bridža. Čak je napisao i razne knjige o igri. Glumi se vraća tek kada mu zatreba novac. Za svoju zavisnost od kockanja krivio je usamljenost i dosadu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here