Prema izvještajima australijskih medija, Strickland Metals je ušao u “unosnu srpsku zlatnu igru” nakon što je potrošio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna, koji sadrži 5,44 miliona unci zlata (oko 170 tona) ogromnih resursa.

Australijski gigant Strickland Metals Ltd posvećen je otkrivanju sistema mineralizacije “svetske klase” sa fokusom na zlato i bakar. Prema izvještajima medija, Strickland Metals je potpisao obavezujući kupoprodajni ugovor sa ISIHC Ltd, podružnicom Ibaera Capital Fund LP, za projekat rudnika zlata Rogozna. Ugovor podrazumeva sticanje celokupnog kapitala Betoota Holdings Ltd, vlasnika Zlatne Reke Resources, koji je vlasnik projekta Rogozna. Prema pisanju medija, projekat Rogozna se nalazi u globalno važnom pojasu mineralizacije Tetis u Srbiji i ima veliki potencijal da se razvije u jedan od najvećih nerazvijenih rudnika zlata na svetu.

Mineralni resursi također uključuju 214.000 tona bakra i 364.000 tona cinka i imaju druge značajne potencijale za istraživanje i mogućnosti proširenja resursa koje treba istražiti, uključujući vrlo jak potencijal mineralizacije porfirnog bakra i zlata.

– Zadovoljstvo nam je što možemo najaviti kupovinu velikog projekta Rogozna, ekvivalentnog 5,44 miliona unci zlata – rekao je Andrew Bray, izvršni direktor australijske kompanije. Dodao je da Strickland Metals ima izuzetno jaku gotovinsku poziciju kao istraživačka kompanija i da Rogozna predstavlja odličnu priliku za isporuku značajne dodane vrijednosti dioničarima Stricklanda.

Ukupni trošak akvizicije iznosi oko 37 miliona dolara, što je uglavnom završeno izdavanjem dionica kompanije sa skrbničkim periodom od 18 mjeseci. Po završetku akvizicije, kupoprodajni ugovor će omogućiti izdavanje nešto manje od 380 miliona dionica po cijeni od 9 centi po dionici.

“Vjerujemo da projekat pruža značajnu polugu za brzo poboljšanje cijena zlata”, rekao je Bray Odmah nakon kupovine, Strickland namjerava provesti istražno bušenje u četiri identificirana ležišta, fokusirajući se na područje mineralizacije visokog kvaliteta. i nova otkrića. Kampanja dijamantskog bušenja od 60.000 metara nastavit će se do kraja 2025. godine. Kompanija namjerava koristiti najmanje tri dijamantske bušotine, a glavni ciljevi bušenja su Sanac, Mednovac, Gradina i kanjon Bakani.

– Vjerujemo da projekat ima potencijal da se razvije u jedno od najvećih nerazvijenih nalazišta zlata na svijetu (sa velikim udjelom bakra i cinka) – rekao je Bray.

– Nevjerovatne prednosti koje Rogozna nudi na već impresivnoj osnovi prilično su rijetke u industriji – kako se program istraživanja razvija, značajne količine porfirnog bakra i potencijal mineralizacije zlata mogao bi biti ogromna korist – dodao je. Prema njegovim rečima, Srbija je dobro organizovana zemlja sa zrelim rudarskim jurisdikcijama i trenutno je drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.

– Pored toga, mnoge globalne kompanije imaju značajne projekte u Srbiji, među kojima su BHP Billiton, Rio Tinto, Vale, Zijin Mining, Kinross Gold i Dundee Precious Metals – dodao je Brej.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here