Dana 10. decembra 1991. godine, Josipa Lisac doživela je iznenadan i razarajući gubitak svoje najveće i jedine ljubavi, tragediju koja je od tada postala simbol dugotrajnih emotivnih borbi. Josipa Lisac, zaista izuzetna žena i vlasnica jednog od najraskošnijih glasova balkanske muzike, doživela je ljubavnu romansu sa priznatim Karlom Metikošem kakva se retko viđa čak i u kinematografiji.

  • Tijekom 33 godine, njezina naklonost prema njemu ostala je nepokolebljiva, što dokazuje njezina nepokolebljiva predanost da mu posveti svaki koncert i iskrena pisma koja nastavlja pisati. Od trenutka njegova odlaska nikada nije dopustila da joj pogled odluta prema drugoj osobi, jer nepokolebljivo tvrdi da je njezino srce nedvosmisleno zauzeto. Godine 1971. putevi Josipe i Karla su se ukrstili i označili početak njihove zanosne priče o ljubavi. Upravo tijekom posjeta Petrinji te iste godine zvijezde su se posložile i dovele do značajnog susreta Karla i Josipe Lisac.

    U jednom trenutku, poput priče, njihovi pogledi su se spojili i postali su nerazdvojni. Nezin zadivljujući glas i dražesna prisutnost očarali su Karla i do ušiju se zaljubio. I Josip je prepoznao važnost njihovog prvog pogleda, potvrdivši da ima veliko značenje. U trenutku kad su nam se oči spojile, između nas se stvorila neraskidiva veza.

    Od trenutka kad su nam se pogledi sreli, između nas se stvorila neraskidiva veza. Sam intenzitet našeg zajedničkog pogleda učvrstio je našu povezanost i od tada smo ostali nerazdvojni. Kad je Josipa zašla u svoje dvadesete, zatekla se kako plovi glazbenom industrijom kao neshvaćena mlada žena, promatrajući pjevačičin izvanredan glas i prepoznatljiv izgled s mješavinom divljenja i skepse. Nasuprot tome, Matt Collins, poznat i kao Karlo Metikoš, utjelovio je glazbeni istraživački duh.

Rođen i odrastao u živahnom gradu Parizu, ovaj daroviti glazbenik krenuo je na nomadsko putovanje, pronalazeći utjehu ispod zvijezda i uspostavljajući veze s lutalicama u potrazi za perspektivom. Njegov pustolovni put vodio ga je preko Sovjetskog Saveza, preko Irana i na kraju do Etiopije. Tijekom ove nesvakidašnje odiseje susreo se s ljubavlju i privrženošću u više od 20 prilika, spetljavši se s groficom, nekoliko manekenki, kćeri generala, pa čak i skromnom konobaricom.

No, tijek događaja dramatično se preokrenuo po njegovom povratku u Petrinju i susretu s Josipom tijekom live emisije. Josip, kojeg je od milja nazvao pomalo debeljuškastim, ali neosporno šarmantnim, posjedovao je izniman vokalni talent. Po njegovom sjećanju, ključni trenutak na Josipovu glazbenom putu obilježila je kupnja albuma Matta Collinsa, sudbonosna pojava u njegovim očima. Od tog trenutka nadalje, njegova vlastita karijera blijedjela je u usporedbi s Josipovom, postupno gubeći na značaju.

Projekt u koji su zajedno krenuli, pod nazivom “Dnevnik jedne ljubavi”, savršeno je sažimao samu bit njihovih života. Vješto je osmislio melodije posebno za nju, a ona je izvela zadivljujuće izvedbe koje su doista bile bez premca. Zajedno su stekli široku prepoznatljivost dok su i dalje čuvali vlastite jedinstvene identitete, odvažujući se na odvojene putove, a opet prihvaćajući ujedinjeno umjetničko postojanje. Nažalost, Karlov život ugasio se 1991. u 51. godini života, no njegova ljubav vječno živi.

Samo dvanaest mjeseci kasnije, Josipa je preuzela brigu o organizaciji koncerta posvećenog Karlu, događaj koji je opstao i traje. Kao odgovor na mnoštvo pitanja u vezi s njihovim nevjenčanim statusom, pojasnila je: “Ideja predaje svoje individualnosti unutar granica braka, puka ideja da me se identificira kao nečiju supružniku… za Karla, ja nikada nisam bila njegova žena, samo Josipova.

Srž njihove iznimne veze nije bila utemeljena na birokratskim protokolima, već na iskrenim emocijama. Današnje rasprave vrve odvratnim ponašanjima kojih u našoj povijesti nije bilo. Psovki i nasilnog zatvaranja vrata nikada nije bilo u našim razgovorima. Umjesto toga, odmah smo riješili sve probleme, osiguravajući da nijedan ne ostane neriješen. Naš način komunikacije bio je otvoren dijalog, sve se rješavalo razgovorom.

U trenucima nevolje ili težine, uvijek smo nalazili utjehu i pomoć jedni u drugima, što nam je omogućilo da se izmjenjujemo i živimo u savršenom skladu. Ove drage uspomene prepričala je Josipa Lisac dok se prisjećala svoje najdublje i najtrajnije ljubavi. Tijekom dvadeset godina Josip i Karlo živjeli su duboko međusobno povezani život.

Srceparajuća je činjenica da je Karlov život naprasno prekinut 10. prosinca 1991. zbog srčanog udara u 51. godini života. No, i u smrti njihova je veza ostala neraskidiva. Josipa odlučno tvrdi da joj ideja da bude s drugim muškarcem nije ni pala na pamet. Čuvena izjava Josipe Lisac, “Srce mi je preplavljeno do te mjere da u mojim mislima nema mjesta ni za koga drugog”, savršeno opisuje njezinu nepokolebljivu predanost i emocionalno zadovoljstvo.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here