Poslednjih godina, mnogi se žale da im krastavci ne uspevaju, bez obzira na sve što pokušaju. Međutim, postoji određena tečnost koju treba preliti preko krastavaca kako bi rasli i bili zreli čak i pre nego što je predviđeno vreme.

  • Za one koji se upuštaju u pothvat uzgoja krastavaca u svojim osobnim vrtovima, u ovom smo članku sakupili mnoštvo neprocjenjivih savjeta i trikova. Dok se pojavljuje sklonost očuvanju cjeline vlastitog vrta, ključno je priznati da nemaju svi pojedinci sredstva ili želju za kupnjom staklenika. Ako primijetite postupni početak plodonošenja na svojim biljkama krastavaca, jednostavan odlazak u vašu kuhinju u kombinaciji s kratkim istraživanjem na YouTubeu pružit će vam potrebne upute za pripremu hranjive otopine.Kombinacijom vode s jednim sastojkom možete stvoriti rješenje koje će zadovoljiti vaše potrebe. Korištenje ove tehnike za njegu vaših krastavaca rezultirat će bržom berbom i povećanom produktivnošću. Uspjeh ovog pristupa ovisi o uključivanju mlijeka kao ključne komponente. Specifični sadržaj masti nije od velike važnosti u ovoj situaciji, stoga odabir alternativa s niskim udjelom masti ne bi trebao predstavljati nikakav problem.

    Za stvaranje gnojiva savjetuje se pridržavati se predloženog udjela od 1 litre mlijeka na svakih 10 litara vode. Za postizanje optimalnih rezultata preporuča se lagano miješati ohlađeno mlijeko s toplom vodom pri dodavanju jer krastavci ne vole niže temperature. Prije nanošenja smjese na korijenje, u posudi dobro pomiješajte mlijeko i vodu. Mlijeko, visoko hranjivi napitak, sadrži osebujnu kombinaciju korisnih sastojaka koji pozitivno utječu na ljude i biljke.

Uz sposobnost da hrani i poboljšava tlo, mlijeko također opskrbljuje biljke vitalnim elementima u tragovima poput kalija, kalcija i magnezija. Prisutnost bakterija mliječne kiseline ne samo da pomaže u sprječavanju gljivičnih bolesti, već također olakšava proizvodnju esencijalnih vitamina i drugih biološki aktivnih spojeva koji su ključni za rast i održavanje biljaka. Kako bi se osigurala uspješna gnojidba, nužno je pridržavati se preporučene doze kako je navedeno u ovom vodiču.

Kako bi se osigurali idealni uvjeti za rast krastavaca, važno je izbjegavati pretjeranu koncentraciju otopine jer to može negativno utjecati na kiselost tla. Za optimalne rezultate savjetuje se nanošenje jedne litre ovog organskog hranjiva izravno na korijen, bilo ujutro ili navečer. Krastavci, znanstveno poznati kao Cucumis sativus, pripadaju istoj botaničkoj obitelji kao bundeva, tikva, dinja i lubenica. Unatoč tome što se klasificiraju kao voće, krastavci su općenito poznati i nazivani povrćem, a mi ćemo se pridržavati te terminologije.

Drevna tradicija uzgoja krastavaca može se pratiti otprilike 4000 godina unatrag sve do podrijetla u Indiji. Odatle se njegov utjecaj proširio i na zapad u Babilon, Grčku, Rim i Ameriku, i na istok u Kinu. Trenutno se ova poljoprivredna praksa provodi u gotovo svakom kutku svijeta. Uzgoj krastavaca uključuje uzgoj dvije različite sorte ovog voća. Krastavci se mogu kategorizirati u dvije vrste: krastavci za salatu, koji su namijenjeni za neposrednu konzumaciju, i krastavci za kiseljenje, koji su posebno uzgojeni za proces kiseljenja.

  • Krastavce za salatu karakterizira veća veličina i deblja kora, dok su krastavci za kiseljenje manji i imaju tanju koru. Unatoč ovim razlikama, obje vrste nude jednake prednosti. U prošlosti su krastavci po svojim blagotvornim svojstvima često bili u sjeni drugog povrća. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, izvanredne kvalitete ove biljke postale su sve očiglednije, budući da sadrži prepoznatljivu kombinaciju ljekovitih elemenata.Bogatstvo fitonutrijenata pronađenih u krastavcima odgovorno je za njihova značajna antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Ovi fitonutrijenti mogu se klasificirati u tri različite kategorije unutar krastavca. Impresivna svojstva krastavca, uključujući njegovu sposobnost borbe protiv upala i pružanje antioksidativnih prednosti, mogu se pripisati njegovim fitonutrijentima.

    Iznimne kvalitete krastavca pripisuju se raznim spojevima, uključujući flavonoide poput apigenina, luteolina, kvercetina i kemferola, lignane poput pinorezinola, laricirezinola i sekoizolariciresinola te triterpene poput kukurbitacina A, B, C i D. Ovi spojevi značajno doprinose hranjiva vrijednost krastavaca. Štoviše, krastavci se mogu pohvaliti mješavinom tradicionalnih antioksidansa kao što su vitamin C, beta-karoten i mangan, koji harmonično djeluju na promicanje opće dobrobiti.

    U moderno doba, obilje lignana, posebno laricirezinola, pinorezinola i sekoizolariciresinola, naširoko je priznato u krastavcima. Ovi polifenoli na biljnoj bazi privukli su značajnu pozornost istraživača zbog svoje potencijalne primjene u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, rak maternice, jajnika i prostate. Značajna prednost ovih lignana leži u njihovoj sposobnosti da poboljšaju dobrobit kardiovaskularnog sustava.

Prisutnost 152 mg kalija u šalici krastavaca identificirana je kao razlog njegove sposobnosti da učinkovito snižava visoki krvni tlak. Uključivanjem više kalija u prehranu, ljudi mogu uvelike smanjiti svoje šanse za srčani udar i druge kardiovaskularne bolesti. Studija je pokazala da tek mali dio, manje od 2%, odraslih osoba može doseći preporučeni dnevni unos kalija od 4700 mg.

Krastavci su izvanredno rješenje za povećanje razine kalija u tijelu. Među brojnim korisnim svojstvima, oni posjeduju sposobnost smanjenja upale. Ekstrakti dobiveni iz svježih krastavaca imaju svojstva koja se učinkovito bore protiv upala. Suzbijanjem aktivnosti upalnih enzima poput ciklooksigenaze 2, krastavci pokazuju svoje jedinstvene protuupalne učinke.

Ova iznimna osobina omogućuje im ublažavanje upala u cijelom tijelu. Uključivanje krastavaca u vašu dnevnu rutinu pruža dodatnu korist ublažavanja nelagode i boli. Ovo izvanredno povrće sadrži flavonoide i tanine koji posjeduju protuupalna svojstva, ne samo da sprječavaju oslobađanje štetnih slobodnih radikala, već i ublažavaju bol. Povijesna istraživanja i anegdotski dokazi potvrđuju da su se krastavci koristili u tradicionalnim lijekovima protiv glavobolje.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here