Slatkiš za kojim je svijet “lud” kreacija je slavnog Michela Ferrera. Tvorac carstva slatkiša umro je prije devet godina, ostavivši za sobom poznato ime za svoje bombone.

Nutella namaz, tic-tac bombone, Ferrero Rocher kutije slatkiša i čuvena Kinder jaja, sve su to delo ovog Italijana. Michel je jedan od najbogatijih konditora na svijetu i lider u italijanskoj konditorskoj industriji. Pravljenje slatkiša je osmogodišnja porodična tradicija.

Ova tradicija se prenosi već tri generacije, a sve je počelo istorijom i pričama o čuvenoj porodici Ferrero, koja je izgradila pravo carstvo čuda i slasti još od 1946. godine. Istorija “Ferrero Group” je priča o upornosti i uspehu tri generacije. Braća Pietro Ferrero i Giovanni Ferrero zajedno su kreirali brend proizvoda Ferrero u maloj porodičnoj poslastičarnici. Pietro je bio promotor inovacija i kreativnosti, koje je kasnije prenio na svog sina Michelea Ferrera.

Poznat po svojoj ljubavi prema eksperimentiranju, Pjetra su prijatelji od milja zvali “Naučnik”. Uvek pokušavajući da pronađe nove ukuse i teksture kako bi iznenadio i oduševio svoje kupce u italijanskom gradu Alba, porodica Ferrero bila je prvi italijanski proizvođač nakon Drugog svetskog rata koji je otvorio proizvodne pogone i kancelarije za industriju u inostranstvu. Učinite kompaniju zaista međunarodnim preduzećem. 1956. službeno su započeli svoju međunarodnu ekspanziju otvaranjem velike fabrike u Njemačkoj.

Ubrzo nakon toga, u Francuskoj je otvorena druga međunarodna kancelarija Ferrera, a od tada se njen rast ubrzao. Ferrero trenutno posluje u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Australiji i jugoistočnoj Aziji. Još uvijek obiteljski posao, sada u svojoj trećoj generaciji, Ferrero nastavlja rasti i razvijati se, uz pomoć tradicije, stručnosti i svjetski poznate gastronomije.

“Ferrero Group” je danas jedna od najvećih kompanija za slatku pakovanu hranu na svijetu, sa više od 35 najpopularnijih brendova. Njihovi najpoznatiji proizvodi, koji se godinama vole širom svijeta, su “Kinder”, “Ferrero Rocher”, “Nutella” i “Tic Tac”, koji se prodaju u više od 170 zemalja. Ipak, ono po čemu su najpoznatiji i najpoznatiji je Nutella prelivena čokoladom, koja se može naći u gotovo svakom domu. Nadalje, Nutella se često smatra jednim od najimpresivnijih simbola globalizacije.

Sve je počelo nakon Drugog svjetskog rata. U to vrijeme čokolada je bila jako skupa i niko je nije mogao priuštiti, barem u Italiji. Porodica Ferrero ima svoje recepte za čokoladu, od kojih većina sadrži lješnjake, jer je Alba bogata lješnjacima. Vizija porodice je bila: „Kako napraviti novi recept sa manje kakaa i lješnjaka visoke nutritivne vrijednosti“. Naravno, uspjeli su, a poznati recept je jednostavno nazvan “Super Crema”. Dvadeset godina kasnije, kako su se razvijale nove tehnologije i metode, došla je ideja da se recept malo poboljša. Tako je Michel Ferrero spojio sve ove novitete sa postojećim receptima i napravio pravo čudo. Nutella je osnovana 1964. godine, iste godine kada mu se rodio sin, a često se šalio da kod kuće ima mlađeg brata, a to je Nutella.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here