Bora Čorba i Bajaga su decenijama gradili svoje uspešne muzičke karijere i stekli veliki broj fanova. Poznato je da su ovi muzičari, koji imaju veliki uticaj na domaću rok i pop scenu, zajedno nastupali pre mnogo godina.

Malo tko se sjeća da je Momčilo Bajagić Bajaga zapravo bio član benda Riblja čorba u njegovim počecima.S obzirom na specifičnu okolnost, Bora Đorđević je donio odluku o njegovom isključenju.Naš album pod nazivom “Večeras se zabavljaju muzičari koji piju” doživio je pad popularnosti.

  • No, Bajaga je priskočio u pomoć velikodušno ponudivši svoje pjesme i vlastitu prisutnost na albumu. Nažalost, album nije dobio istu razinu pažnje kao naša prethodna izdanja. Smatran je neuspješnim i naknadno ponovno izdan, ali više nije služio kao puko punjenje. Brojke prodaje bile su razočaravajuće, sa samo oko 100.000 prodanih primjeraka.

Prilikom prethodnog pokušaja, suočili smo se s neuspjehom i odlučili smo napraviti pauzu, prisjećao se Đorđević u razgovoru za emisiju Exkluziv. Nakon toga Bajaga je uzeo godišnji odmor, a nedugo nakon toga bend je dobio priliku nastupiti u Grčkoj.

Nažalost, Rajkov odlazak iz benda uvjetovao je našu odluku da nastavimo dalje. Uputili smo poziv Bajagi, koji je u to vrijeme bio na godišnjem odmoru, ali je on to odbio i nakon toga prestao biti član grupe.

Bora Čorba je rekao da je njegov odlazak bio neophodan zbog njegovog pisačkog i izvođačkog rasta, kao i uspjeha njegovog debitantskog albuma. Glazbenik se suočio s izazovnim razdobljem tijekom rata, razmišljajući o napuštanju mikrofona. Ipak, nepokolebljiva podrška njegovih obožavatelja na kraju ga je natjerala da se vrati.

Tijekom burnog razdoblja 1990-ih, nastupio je trenutak krize u kojem sam preispitivao svoju sposobnost pjevanja. Bilo je to teško vrijeme, obilježeno ratom koji se činio bez kraja i sveprisutnim osjećajem očaja.

Stoga je ploča koja je objavljena u tom razdoblju i prikladno nazvana ‘Labuđi pjev’. Dok labudov melodični glas doseže svoj vrhunac prema kraju, to je jedini trenutak kada odlučuje zapjevati. No, zbog nepokolebljivog obožavanja publike, ovo nije bilo krajnje finale i zbog toga nimalo ne žalim.U nedavnoj izjavi Bora je rekao da smo doneli odluku da svoju smrt dočekamo na sceni, ali je nažalost Miša Aleksić prerano otišao.

BONUS TEKST;

Trešnje su voće koje je poznato po svojoj sočnosti, slatkom ukusu i brojnim zdravstvenim koristima. Botanički, trešnja pripada rodu Prunus iz porodice Rosaceae, zajedno sa drugim voćkama poput šljiva, breskvi i badema. Postoje različite vrste trešanja, ali najpoznatije su divlja trešnja (Prunus avium) i višnja (Prunus cerasus), koje se razlikuju po svom ukusu i upotrebi.

Trešnje su voće koje se tradicionalno uzgaja u umerenim klimatskim uslovima, a najpoznatije sorte potiču iz regiona Balkana, Evrope, Severne Amerike i Japana. Trešnje su sezonsko voće i obično sazrevaju u proleće i rano leto, u zavisnosti od geografske lokacije.

Jedna od najpoznatijih karakteristika trešanja je njihov bogat nutritivni sastav. Trešnje su niskokalorične voćke, ali bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima. One su izvor vitamina C, koji je važan za imunološki sistem i zdravlje kože. Takođe sadrže vitamine A, E i K, kao i B kompleks vitamine poput folata, niacina i piridoksina.

Trešnje su takođe bogate antioksidansima kao što su antocijani, koji im daju crvenu, ljubičastu ili tamnocrvenu boju. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa i slobodnih radikala, što može doprineti prevenciji raznih bolesti kao što su srčane bolesti, dijabetes i određene vrste kancera.

Zdravstvene koristi trešanja su mnogobrojne. Studije su pokazale da konzumiranje trešanja može smanjiti upalne procese u telu, smanjiti bolove i poboljšati zdravlje zglobova, što je posebno korisno za ljude koji pate od artritisa i drugih inflamatornih oboljenja. Trešnje takođe mogu poboljšati kvalitet sna zbog prirodnog sadržaja melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja.

U kulinarstvu, trešnje se često koriste u pripremi raznih jela i napitaka. Mogu se jesti sveže kao voće, dodavati u voćne salate, desertima, pecivima, džemovima, sokovima i sladoledima. U mnogim kuhinjama širom sveta, trešnje su omiljena voćka za pravljenje tradicionalnih poslastica poput trešnjevog kompota, trešnjevih pita ili čuvenog francuskog jela clafoutis.

Uzgajanje trešanja zahteva dobro drenažno zemljište i sunčane položaje radi optimalnog rasta i razvoja. Trešnje često zahtevaju odgovarajuću negu radi prevencije bolesti i štetočina, ali kada se pravilno uzgajaju, mogu pružiti obilje ukusnih plodova tokom sezone.

Ukratko, trešnje su voće koje ne samo da zadovoljava ukusne potrebe već i pruža brojne zdravstvene prednosti. Njihov bogat nutritivni sastav, visok sadržaj antioksidanasa i raznovrsna primena u kulinarstvu čine ih omiljenim izborom mnogih ljubitelja voća širom sveta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here