Prema rečima nutricioniste Predraga Nenadića, konzumacija jaja često se povezuje sa brigom o holesterolu. Međutim, Nenadić odbacuje te brige kao neutemeljene, nazivajući ih besmislicama. Stručno objašnjava da holesterol ne potiče iz jaja, pečenja ili slanine; umesto toga, dolazi iz materija koje štete jetri i doprinose nakupljanju masti.

  • Predrag Nenadić, naš cijenjeni nutricionist, stekao je ugled svojim bogatim znanjem i akademskim uspjesima stečenim na cijenjenim sveučilištima diljem svijeta. Značajno je da je obnašao cijenjene funkcije poput predsjednika Saveza nutricionista Jugoslavije i Društva za unapređenje prehrane. Nadalje, stekao je neprocjenjivo praktično iskustvo kao dijetetičar-nutricionist na Sveučilišnoj klinici u Ludwigshafenu, Njemačka.

    Aktivno je surađivao i surađivao s uglednim znanstvenim publikacijama, pokazujući svoju stručnost kao istraživač i pisac. Tijekom svoje karijere napisao je nekoliko cijenjenih stručnih knjiga, među kojima su „Kako izborom prehrane održati optimalno zdravlje“ (1976.), „1001 strategija za dug i zdrav život“ (1978.), „Standardi za zadovoljavanje prehrambenih potreba jugoslavenskih studenata“. ” (1979.), “D Komplex 101” (2017.), “Postizanje idealne tjelesne težine čistom odlučnošću – sveobuhvatan vodič u borbi protiv pretilosti” (2018.), “Hrana kao ljekovito sredstvo – terapeutske dijete za liječenje bolesti” (2019.) , i “Istraživanje zdravstvenih prednosti jabučnog octa” (2019.).

    Nenadić je dobio više priznanja i počasti za svoja iznimna postignuća u ovom području. Postoji mišljenje da su Nenadićeve usluge preskupe. Naime, Nenadić nudi objašnjenje primarnih čimbenika koji pridonose razvoju povišene razine kolesterola i bolesti masne jetre. Ključno je odbaciti zabludu da je masna hrana isključivo odgovorna za masnu jetru. Ovo je široko pogrešno shvaćeno mišljenje. U stvarnosti, jetra pretvara višak šećera u mast i pohranjuje ga u masno tkivo. Kolin, također poznat kao vitamin B4, koji se obično nalazi u hrani poput slanine, jaja i mesa, pomaže u distribuciji kolesterola i sprječava njegovo nakupljanje u jetri.

Umjesto da se skladišti na predviđenom mjestu, poput trbuha i stražnjice, višak masnoće se preusmjerava na druga područja, uzrokujući njihovo širenje. Vrijedno je napomenuti da kada se suzdržavamo od konzumiranja ovih korisnih masti zbog zabrinutosti oko kolesterola, nenamjerno povećavamo vjerojatnost razvoja nealkoholne masne bolesti jetre. Ovo stanje ometa sposobnost jetre da obavlja bitne zadatke, uključujući detoksikaciju i čišćenje tijela od štetnih tvari.

Manifestacije ove bolesti mogu se manifestirati u obliku kožnih mrlja kao što su akne i prištići, pojačane prisutnosti prhuti, noktiju koji se ljušte te neumornog svrbeža po cijelom tijelu. Naglašena je važnost održavanja zdrave razine kolesterola za optimalnu tjelesnu izvedbu. Ključno je prepoznati da priroda nije dizajnirala kolesterol da bude štetan za čovječanstvo. Zapravo, kolesterol igra vitalnu ulogu u ljudskom blagostanju, djelujući kao temeljna komponenta za stvaranje hormona i staničnih membrana. Unatoč tome, višak LDL kolesterola, koji se obično naziva “lošim” kolesterolom, može predstavljati značajnu zabrinutost.

Osim toga, otkrio je proces kojim se povećavaju razine triglicerida. “Stil” sugerira da problem leži u konzumiranju namirnica poput voća, kruha, peciva i rafiniranog brašna, a ne svinjetine, kada se radi o povišenim trigliceridima. Dakle, koji je najučinkovitiji način za detoksikaciju jetre i čišćenje organizma? Primarni naglasak je na prehrani! Ključno je održavati dobro uravnotežen način života. Mora se dati prioritet održavanju pravilne hidratacije pijenjem dovoljno vode, jer to uvelike koristi jetri.

Za održavanje optimalnog zdravlja bitno je unositi odgovarajuće količine topivih i netopivih biljnih vlakana. Od iznimne je važnosti u prehranu uvrstiti namirnice koje pozitivno utječu na rad jetre, poput gorkih elemenata poput lincure, maslačka i korijena čička. Sliku svježe cijeđenih sokova snimila je Profimedia. Dr. Nenadić savjetuje da iz prehrane izbacite ugljikohidrate i umjetne šećere kako biste učinkovito snizili razinu kolesterola i triglicerida. Osim toga, kako biste podržali zdravlje jetre, preporuča se uključiti hranu koja obiluje zdravim masnoćama u svoje dnevne obroke.

U kuhanju birajte domaću mast, maslinovo ulje i hladno prešana biljna ulja. U svoju prehranu uključite namirnice bogate kolinom poput slanine i jaja. Ne zaboravite uključiti losos i skušu, koji su fantastični izvori korisnih masnoća. Imajte na umu da pokušaj čišćenja jetre konzumacijom soka nije učinkovit, osobito kada kupujete gotove opcije. Mnogi od ovih sokova sadrže fruktozu, sastojak koji može pridonijeti debljanju.

Dok je fruktoza poznata po svom slatkom okusu, ona također igra ulogu u nakupljanju masti u tijelu, što rezultira višim razinama kolesterola i triglicerida. Autor ističe razliku između fruktoze koja se prirodno nalazi u voću i fruktoza koja se koristi u prerađenoj robi. Unatoč tome što je označena kao voćni šećer, fruktoza u ovim proizvodima potječe iz kukuruza stvaranjem glukozno-fruktoznog sirupa, a ne iz pravog voća. Iako struktura može biti usporediva, podrijetlo ih izdvaja.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here