Ideja o preseljenju u Njemačku ili neku drugu prosperitetnu europsku zemlju u posljednje vrijeme postaje sve značajnija. Ima pojedinaca koji se snažno zalažu za ovaj potez ne vodeći računa o drugim aspektima, dok se drugi oštro protive toj ideji, tvrdeći da nema boljeg mjesta od našeg porijekla. Mlada Beograđanka, koja je prošle godine krenula na put u Njemačku u potrazi za perspektivnijom budućnošću, rječito je dočarala kakav je život doista “s druge strane”.

Radeći u bolnici u blizini Dusseldorfa, Milica je zadovoljna svojim trenutnim poslom. Prima plaću od 2000 eura i ima dovoljno slobodnog vremena, ponekad joj se čini da ga ima viška. Nedavno je uživala u sedmodnevnoj pauzi od posla. Radni tjedan sastoji se od 40 sati, što je u skladu s njezinim dosadašnjim iskustvom u Beogradu. Milica je zadovoljna izvanrednim uvjetima rada i zadovoljavajućom plaćom.

Dodatno, cijeni sveobuhvatnu naknadu za dodatne aspekte kao što su noćne smjene, praznici i bolovanja. Ako zaposlenik boluje duže od četiri tjedna, dobiva 80 posto plaće. Štoviše, pojedinci koji se suočavaju s ozbiljnim bolestima mogu pristupiti financijskoj pomoći za lijekove i njegu.

Cijene u Srbiji vrlo su slične našima. Kao što je navedeno, trudnice imaju pravo na potpunu naknadu tijekom svog porodiljnog dopusta i dobivaju trogodišnje razdoblje nakon rođenja svakog djeteta.

  • Što se dnevnih izdataka tiče, cijene u trgovinama prilično su slične onima u Srbiji. Iako mogu postojati male varijacije u cijeni određenih stavki, općenito su razumno uravnotežene. Međutim, dodatni troškovi obično su veći, iako mogu varirati ovisno o specifičnoj lokaciji. Blizina velikih gradova izravno utječe na ukupni potrošeni iznos. Osobno stan od 50 kvadrata plaćam 490 eura mjesečno, što pokriva sve troškove osim struje. Račun za struju iznosi 50 eura mjesečno. Ako su moji troškovi tijekom godine manji od očekivanih, dobivam povrat viška koji sam inicijalno pretplatio. Suprotno tome, ako premašim procijenjene troškove, odgovoran sam za plaćanje razlike.

Samo oni koji su iskusili obje strane jednadžbe mogu uistinu odgovoriti na prastaro pitanje je li korisnije otići ili ostati. Unatoč tome, nedvojbeno je da svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke. Prihvaćanje “njemačkog EUR-a” nedvojbeno može poboljšati nečiji životni standard, ali istovremeno opraštanje od dragog doma, zajednice, metropole i voljenih osoba može izazvati osjećaj melankolije i praznine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here