U Srbiji postoji nekoliko masonskih loža, čije su aktivnosti, iako uglavnom obavijene velom tajne i misterije, oduvek izazivale veliku pažnju javnosti. Međutim, poznato je da je masonerija u suštini hijerarhijski poredak, koji se sastoji od tri nivoa – Student, Saradnik i Master, a kako preći sa jednog nivoa na drugi objašnjeno je na nivou Facebook grupe “Masoni, slobodni zidari, Balkan”.

– Želja za pridruživanjem masoneriji (masonstvu) proizilazi iz mnogo različitih motiva. Čak i ako je motivacija za pridruživanje Bratstvu potreba za proučavanjem i pronalaženjem koncepta kao što je Svjetlo ili Istina, većina nema pojma što očekivati ​​nakon pridruživanja. To naravno nije problem – započeo je priču Vlad Ugrenović na ovoj Facebook stranici.

Istakao je da je „Masonerija u suštini hijerarhijski poredak, koji se sastoji od tri nivoa – učenik, asistent, majstor, svaki nivo ima svoje karakteristike i odgovara određenom intelektualnom i duhovnom trenutku u razvoju svijesti“.

– Prvo, čovjek postaje Učenik, što doslovno znači da on nije pravi Mason, već Učenik Mason. Učenik je osoba koja zna i uči. U početku je njegov stav bio pasivan, a vremenom se promijenio u aktivan. Ovo je pokazalo lak prelazak na sljedeći nivo – pomoćnika. Na prvom nivou student ima priliku da se upozna sa nekim alatima, a kao asistent stiče još više, ali sada dobija i mogućnost praktične primene ovih alata radom u sopstvenom okruženju. Hegel je rekao: “Alat je mogućnost želje.” Bukvalno, ako želimo da donesemo voće sa drveća, potrebne su nam merdevine, ako želimo da sejemo, trebaju nam plugovi… – rekao je on. Međutim, dodao je da ne treba gubiti iz vida da je alat beskorisan ljudima koji ga ne znaju ili ne žele koristiti:

– Dakle, alat mora biti vezan za inteligenciju, znanje i volju. Asistent mora steći znanja i vještine koje mu omogućavaju razumijevanje i rad, pretvarajući ideje u djela prema zakonima reda i mjerenja u oblastima prostora i vremena. U trećoj fazi Učitelj će biti pozvan da otkrije drugu dimenziju svog postojanja i svoje mjesto u mikro i makro univerzumu. Veliki majstor je onaj koji poučava i poučava studente i asistente, onaj koji obučava i ordinira… Najviša titula masonskog majstora (slobodnog zidara) stječe tek kada prihvati svijest svoje volje i poništi sebe, što je često slučaj Pojavljuje se kasnije od sticanja trećeg stepena… Inače, kako kaže dr Marko Lopušina, novinar i publicista koji je proučavao masonsku delatnost i napisao dve knjige o njoj, za Curiel, Srbija, postoji nekoliko masonskih loža, a samo redovna velika loža u Srbiji ima oko 2.000 masona. Osim masonerije, djelovala su i druga tajna, polutajna i diskretna društva.

– Najvažnija društva u Srbiji su Masonsko bratstvo, Srpski vitezovi templari, Red Zmaja, Rotari klub i razne sekte. U Srbiji, uz manje značajna društva, postoji oko 20.000 članova tajnih i polutajnih organizacija, uključujući i mafiju. Postoje legalno registrovana društva, kao i ilegalne lože masona, templara i sekti, pa se ne zna tačan broj njihovih članova. Legalne masonske lože uključuju Srpsku regularnu ložu, Srpsku nacionalnu ložu, Srpsku ložu i Francusku ložu. U Velikoj srpskoj loži ima oko 2.000 masona, a u Srpskom viteškom vitezu templara oko 200 članova. Sve najvažnije organizacije registrovane su u APR-u kao društvene organizacije i građanska udruženja – rekao je Lopshina ranije za Curiel, dodajući da je cilj masonskih i templarskih okupljanja njegovanje i razvoj kršćanske tradicije, širenje učenja masonerije i templara širom svijeta. svijet. Mlađe generacije i šire od Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here