Dr. Jenny, stručnjak za medicinu, nedavno je podijelila TikTok video u kojem je naglasila štetan utjecaj trans masti na zdravlje mozga

.Konkretno, govorila je o tri namirnice koje mogu biti posebno štetne po tom pitanju. Prema medicinskim stručnjacima, utvrđeno je da transmasne kiseline negativno utiču na pamćenje i kognitivne funkcije, posebno kod mlađih osoba. Dr. Jenny je pozvala na oprez pri konzumiranju proizvoda kao što su margarin, prethodno upakovani kolačići i mješavine za kolače, jer su oni često prepuni trans masti.

Roditelje je također upozorila na utjecaj ovih namirnica na kognitivne sposobnosti i sposobnost učenja njihove djece. Ona im je snažno savjetovala da se klone takvih proizvoda kada planiraju obroke svoje djece.

Vrijedi napomenuti da zabrinutost oko trans masti proteže dalje od njihovog utjecaja na funkciju mozga. Iako se ove masti obično dodaju kako bi poboljšale okus i produžile rok trajanja, one također mogu imati štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Trans masti su povezane sa povišenim nivoima LDL holesterola, opšte poznatog kao “loš” holesterol, dok istovremeno smanjuju HDL holesterol, ili “dobri” holesterol, čime predstavljaju značajnu pretnju zdravlju srca.

Uvidi doktora bacaju svjetlo na potencijalne rizike povezane s konzumacijom trans masti, posebno u vezi sa zdravljem mozga i ukupnim kardiovaskularnim blagostanjem.

Kako svijest o štetnim efektima ovih masti i dalje raste, postaje sve važnije da pojedinci donose dobro informisane odluke o svojim prehrambenim navikama kako bi očuvali svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here