Na obiteljskom imanju u pitomom krajoliku Moslavine, protežući se preko šest prostranih hektara, obitelj Andrašević svakodnevno posvećeno njeguje svoje dragocjeno bobičasto voće. Ideja za unaprjeđenjem poslovanja rodila se u umu Matije Andraševića 2016. godine, kad je tek brojio 19 godina.

– Jednog dana, zašto ne bih stvorio svoj vlastiti brand? Ime ‘Zdrave bobice’ došlo je prirodno, odražavajući našu proizvodnju zdravog bobičastog voća bogatog antioksidansima. Danas smo prepoznatljivi na društvenim mrežama, s gotovo 6.000 pratitelja na Instagramu, preko 1.000 na Facebooku te s vlastitom web-stranicom – izjavio je Matija Andrašević.

Na obiteljskom imanju Andraševići uzgajaju aroniju, borovnice, crvene i crne ribizle, ogrozde, jagodasto voće, maline i kupine. Osim svježeg bobičastog voća, njihova internetska trgovina nudi raznovrsne proizvode, a za brigu o brandu angažirani su svi članovi obitelji.

Počeci nisu bili jednostavni, priznaje Matija, počevši s poslom u 19. godini. U tim izazovnim trenucima, podrška obitelji bila mu je neizmjerno važna. Biti mladi poduzetnik zahtijeva odricanja i potpuno posvećivanje, napominje ovaj mladi poljoprivrednik.

Problemi su često bili neizbježni.

– Kad ste mladi i iznijeli ste ideju, bilo da se radi o financiranju kod banke ili pokretanju poljoprivrednog gospodarstva, ne shvaćaju vas ozbiljno. Morate se izboriti sami. Na početku, otvaranje poljoprivrednog gospodarstva donosilo je mnogo administrativnih zaprekama. Morao sam sam istraživati što je potrebno – izjavio je Andrašević.

Ponekad bi se, priznaje, našao sam u sobi i zadržao suze, suočen s težinom rada koji činio, a bez osjećaja da to ikome stvarno znači ili da će uspjeti.

Tijekom osam godina poslovanja, suočio se s raznim problemima. Jedan od najtežih bio je pokušaj dobivanja sredstava iz EU fondova, suočavajući se s poteškoćama u ispunjavanju uvjeta za poticaje za mlade hrvatske poljoprivrednike, unatoč dugogodišnjem iskustvu u poljoprivredi.

Unatoč preprekama, Andrašević ističe svoju ljubav prema poslu. Iako ponekad sumnja, posebno uzimajući u obzir nepredvidive vremenske uvjete i situaciju u poljoprivredi, uzgoj bobičastog voća i izgradnja vlastitog brenda donose mu sreću.

– Često nazivam svoj posao ‘mojim djetetom’, jer smo ga moja obitelj i ja izgradili od nule, bez tuđe pomoći. Rad s biljkama ispunjava me i čini me sretnim. Planiram proširiti poslovanje i u seoski turizam. Nadam se da će se to uskoro ostvariti – zaključio je Andrašević.

Iako je odlučio pokrenuti vlastiti brand prije nego što je navršio 20 godina, primjećuje kako se većina mladih u Hrvatskoj danas boji preuzeti rizik pokretanja vlastitog posla, bilo u poljoprivredi, zanatstvu ili drugdje.

Podrška obitelji i bližnjih ključna je, naglašava, jer mnogi mladi nedostaju samopouzdanja u vlastite ideje i inovativnost te ih brine mišljenje okoline.

Uz to, ističe kako nedostatak sredstava nije dovoljan razlog, budući da se uvijek može pronaći dodatan posao ili iskoristiti subvencije i krediti.

Andrašević kao mladom poduzetniku savjetuje da slijede svoje snove i vjeruju u svoj uspjeh, jer uz uporan rad sve je moguće postići.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here