Kada s ljubavlju mijesite tijesto, može doći trenutak kada neće narasti ili će se pretjerano dignuti, ostavljajući vas da preispitujete svoje greške uprkos tome što vjerno slijedite recept.

Međutim, to svakako nije vaša krivica. Ključno je da okolina u kojoj radite, kao i sastojci i posude koje koristite, ne budu hladni, jer hladna temperatura može negativno uticati na kvasac izazivajući “šok” efekat.

Prema profesionalnim pekarima koje je intervjuirao magazin Stil, ako je tijesto previše naraslo, to ukazuje da je postalo previše kiselo i da će mu pri pečenju nedostajati struktura. Suprotno tome, ako se nije dovoljno diglo, to sugerira da tijesto nema vlage i da bi moglo biti odbačeno. Da biste osigurali idealnu konzistenciju, jednostavno pritisnite prstom u tijesto i potražite vidljivo udubljenje kao znak uspjeha.

Da bi se postigla idealna tekstura tijesta, neophodno je započeti prosijavanjem brašna kako bi se osigurala lagana i prozračna konzistencija. Dodatno, za optimalne rezultate, preporučuje se da se testo digne u tri odvojena navrata tokom procesa pripreme. Prvo podizanje nastaje kada se kvasac pomeša sa mlekom ili vodom, zajedno sa brašnom i šećerom. Drugo dizanje se dešava kada se tijesto formira, a treće dizanje se događa neposredno prije pečenja.

Da biste postigli da peciva budu mekana poput duha, razmotrite sljedeće prijedloge: Birajte između kvasca ili praška za pecivo. Pekarski kvasac, živi organizam, posebno je dizajniran za pravljenje kruha, pizze i tijesta koje se diže. S druge strane, prašak za pecivo je najbolji za pripremu tijesta za biskvit.

Dodavanje šećera ima dvije svrhe u procesu pravljenja kruha. Prvo, pomaže da se tijesto diže, a pridonosi i željenoj zlatno braon boji kore. Važno je odmah dodati šećer, ali morate biti oprezni da ne koristite preveliku količinu. Pretjerivanje može ometati aktivnost kvasca, što rezultira dužim periodom fermentacije.
Kako bi se osigurala optimalna fermentacija, važno je suzdržati se od direktnog miješanja kvasca sa solju. Umjesto toga, u tijesto za hljeb koje sadrži 1 kg brašna dodajte 1 kašičicu (20-25 g) soli.
Masti igraju ključnu ulogu u teksturi i ukusu pečenih proizvoda. Bilo da se radi o ulju, puteru ili margarinu, oni imaju značajan utjecaj na ukupni volumen tijesta. Dodavanje masti, posebno putera, ne samo da poboljšava ukus, već i produžava svežinu hleba. Za dodatnu notu, razmislite o uključivanju nekoliko kašičica maslinovog ulja u tijesto za kruh ili pizzu. To će rezultirati elastičnijom teksturom, divnom aromom i zadovoljavajućim hrskanjem.

Prilikom pripreme tijesta važno je voditi računa o vremenu i redoslijedu dodavanja sastojaka.

Sjemenke i male začine treba odmah ubaciti u brašno zajedno s kvascem. Međutim, sušeno voće, sir i masline treba dodati tek kada tijesto ima priliku da naraste. Prerano dodavanje može dovesti do gubitka boje i okusa. Osim toga, ako odlučite da pospite sjemenke po vrhu tijesta, preporučljivo je da ih prethodno navlažite vodom kako ne bi potonule. Takođe je ključno osigurati da sjemenke ne zagore tokom procesa pečenja.
Da biste postigli lepu zlatnu koru, pre pečenja nanesite glazuru od jaja. Napravite glazuru tako što ćete sjediniti žumanca, kašiku vode i prstohvat soli dok se dobro ne sjedini. Nanesite glazuru na tijesto 10 minuta prije završetka pečenja. Ako odaberete da koristite samo vodu, kora će imati svjetliju boju.

Odlučite li da potrebnu količinu mlijeka zamijenite jogurtom ili kiselom pavlakom, posebno kada ga pržite na ulju, dobit ćete vlažno i sočno tijesto. Ova specifična vrsta tijesta ne upija lako prevelike količine masti.

Kada je u pitanju temperatura, ključno je izbjeći stavljanje tijesta u izuzetno vruću pećnicu jer postoji mogućnost da se sruši. Intenzivna toplota uzrokuje da mjehurići zraka izlaze iz tijesta, a ako se to ne dogodi tokom pečenja, oni će se ispuhati nakon vađenja iz rerne. Kada je hleb ispečen, preporučljivo je suzdržati se da ga odmah vadite iz kalupa. Umjesto toga, ostavite da se malo ohladi (ne potpuno, jer može postati vlažan odozdo), a zatim ga umotajte u kuhinjsku krpu da kora ne postane pretvrda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here