Roditelji ubijene dece i članovi porodice stražara OŠ “Vladislav Ribnikkar” došli su u ustanovu noseći bele vence i sveće. Okupili su se da odaju počast svojim najmilijima koji su brutalno ubijeni u ovoj školi prije godinu dana kada je 13-godišnji dječak otvorio vatru na njih bez ikakvog razloga.

Miloš Vučević položio je cveće u školi na godišnjicu ubistva devetoro učenika i radnika obezbeđenja. Vučević je 3. maja prošle godine došao u Ribu u pratnji ministara poput Slavice Dukić Dejanović, Tomislava Momirovića i Dejana Ristića ispred Nikara i odao počast onima koji su u ovom stravičnom zločinu u maju izgubili život. 3 prošle godine.

U školi je ispred škole postavljena tabla sa stihovima pjesme Branka Miljkovića „Tjentište“, kao i cvijeće, zapaljene svijeće, poruke, crteži drugara i plišane igračke.

“i neka bude kraj i početak

sveta koji će imati njihovo ime i naše ruke

ovde gde je istorija progovorila na sav glas

ovde gde ostaviše svoju krv da svetli (…)”

Svaka porodica je stavila venac sa imenom svoje voljene osobe. Građani su stajali u tihom redu da odaju počast žrtvama, na poziv članova multidisciplinarnog tima Memorijalnog centra osnovanog u znak sećanja na žrtve Holokausta i članova Srpskog udruženja za proučavanje žrtava. Dođite na Tašmajdan da potpišete peticiju za proglašenje 3. i 4. maja za Dan sećanja na žrtve srpskog genocida i odavanje počasti žrtvama.

Pamtimo 3. i 4. maj kao najtužnije dane u Srbiji da se ne zaborave i da se ne ponove, moramo da radimo na unapređenju društva i da se sećamo onih koji su poginuli u Ribnikalu, Mariole Žrtava neviđenih zločina nad Šijem i Dubonom – rekla je ona. Portparol Udruženja žrtava Jasmina Nikolić poziva sve da danas i sutra polože cveće ispred škola u Klariji i Milutinu u M mestima kod Radnovca odato počast žrtvama.

Podsjetimo, u OŠ “Vladislav Ribnikkar”. Dana 3. maja 2023. godine u jednoj beogradskoj školi ubijene su: Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13). ), Andrea Sikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Akimović (14) i Dragan Vlahović (53). Povrijeđeno je 6 osoba. Dana 4. maja 2023. godine u Dubni i Mariolasheu ubijeni su: Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mit Luović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović ( 19)), Nemanja Stefanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25). Povrijeđeno je 12 osoba.

Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu postavljen je veliki video bim na kojem su prikazane fotografije ubijene dece i stražara. Na fotografiji se srećno smeju. Danas u 9 sati počinje “forum” kod Spomenika Dessanki Maksimović u Beogradu, na kojem će građani razgovarati o relevantnim temama sa predstavnicima i stručnjacima multidisciplinarnog tima. Uzroci i posledice masovnih ubistava koja su se dogodila 3-4. maja 2023. godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Dubona i Malo Olašje.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here